Hartige groentetaart van Sarena

Nierpatiënten moeten vaak zoutarm eten. Niet alleen voor hen, maar voor ons allemaal is het beter om niet te veel zout te eten. De algemene opvatting is dat eten zonder zout minder lekker is, maar daar denkt Sarena heel anders over. Ze maakt in Tijd voor MAX een hartige groentetaart zonder zout, maar toch met genoeg smaak door er verse kruiden en specerijen aan toe te voegen.

Ingrediënten

Bechamelsaus

  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 25 gram bloem
  • 300 milliliter volle melk
  • ¼ bolletje vers geraspte nootmuskaat

Bodem

  • 250 gram bloem
  • 125 gram koude ongezouten boter

Vulling

  • 2 eieren
  • 1 mespunt gemalen zwarte peper
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse basilicum, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
  • ½ eetlepel verse salie, fijngehakt
  • ½ eetlepel verse oregano, fijngehakt
  • 1 theelepel verse tijm, fijngehakt
  • 1 theelepel verse rozemarijn, fijngehakt
  • 350 gram wortel
  • 350 gram courgette
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde vlaai- of springvorm van 20 centimeter in en bestuif hem licht met bloem.

Smelt voor de bechamelsaus de boter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Voeg de bloem toe, roer goed door en laat een paar minuten garen. Voeg vervolgens de melk toe terwijl u blijft roeren met een garde. Laat de bechamelsaus een paar minuten koken tot deze is ingedikt. Voeg de nootmuskaat toe en laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur.

Zeef voor de bodem de bloem op een schoon werkblad en meng de boter erdoor. Doe dit door er met 2 messen doorheen te snijden, of door de bloem met de boter tussen de vingers te wrijven. Warm de boter niet teveel op, meng dus zo kort mogelijk (gebruik hiervoor eventueel een foodprocessor). Leg dit vervolgens op een schoon werkblad. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg 60-80 milliliter ijskoud water toe. Kneed dit met de handen tot een egaal en soepel deeg is.

Rol het deeg uit tot een dikte van ca. 5 millimeter en bekleed de bakvorm hiermee. Snijd het deeg af langst de randen en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem.

Klop de eieren los en meng ze door de bechamelsaus. Voeg hier ook de peper, knoflook en de kruiden aan toe en meng goed. Giet de vulling op de taartbodem.

Snijd de wortel en de courgette in de lengte in dunne plakken met een mandoline of kaasschaaf. Leg de plakken wortel en courgette om en om in een cirkel in de bechamelsaus op de taartbodem tot deze helemaal gevuld is. Bestrijk de bovenkant van de taart met de olijfolie.

Bak de taart 50-60 minuten in de voorverwarmde oven.

Geef een reactie

Reactie

    RABE says:

    Super recept en de complimenten aan Sarena.
    Hier kunnen veel koks een voorbeeld aan nemen.
    Als je ze af en toe met zout ziet strooien, helemaal niet nodig.
    Genoeg smaakmakers in het verse segment.
    Ik kook al jaren zoutarm en zonder pakjes en zakjes.
    Het kost iets meer tijd in de keuken, maar dan weet je wel wat je binnen krijgt.