Groot tekort aan koks

We gaan steeds vaker uit eten, maar er is een enorm tekort aan goede koks in Nederland. En dit probleem wordt de komende jaren alleen maar groter, aldus horecaopleider SVH.

Romantische baan

Koksopleidingen krijgen ieder jaar voldoende aanmeldingen, maar een groot deel van de studenten maakt de opleiding niet af. “Het lijkt een romantische leuke baan. Maar het is knetterhard werken”, aldus SVH-meesterkok Theo van Rensch. “Je moet tot ’s nachts laat en in het weekend werken, en je krijgt niet heel veel betaald. Veel leerlingen haken dan af.” De klas van Van Rensch op de ROC-koksopleiding in Amsterdam is met 30 mensen begonnen, daar zijn er nu nog 10 van over.

11.500 vacatures

In verschillende delen van het land is er veel vraag is naar zelfstandig werkende koks, zo meldt het UWV. Maar niet alleen restauranthouders hebben een tekort aan koks, ook in de rest van de sector zijn er goede mensen nodig. Het aantal vacatures in de horeca is de afgelopen 2 jaar met 70 procent gestegen naar 11.500 vacatures. En het aantal restaurants blijft alleen maar groeien.

Dichte deuren

Om te voorkomen dat meer restaurants de deuren dicht moeten houden, moet de branche veranderen, aldus SVH. “Er moet serieus werk worden gemaakt van verdere normalisering van werkuren en salariëring.” Ook de lokale horeca moet zelf een bijdrage kunnen leveren om het arbeidsaanbod te vergroten. Bijvoorbeeld door samenwerking met opleidingsinstituten om werk- en leerplekken beschikbaar te stellen.

Geef een reactie