Glutenvrije Vienese Whirls met kersenjam en vanillecreme van Christiaan de Vries
Publicatiedatum: 16 mei 2025
Christiaan de Vries van The Great British Bake Off maakt luchtige, brosse spritsen met een subtiele amandelsmaak, gevuld met een romige vanillecrème en frisse kersenjam: Vienese Whirls. Koekjes die smelten in uw mond – helemaal glutenvrij én geschikt voor mensen met coeliakie.
Ingrediënten:
Kersenjam:
- 200 gram kersen, ontpit (vers of diepvries)
- 250 gram geleisuiker (met pectine)
Koekjes:
- 250 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 50 gram poedersuiker
- 25 gram witte basterdsuiker
- 200 gram glutenvrije bloem (basismeel – let op: gecertificeerd glutenvrij!)
- 25 gram maïzena
- 25 gram amandelmeel
- 1 theelepel amandelextract
Vulling:
- 100 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 200 gram poedersuiker, plus extra om te bestuiven
- 0,5 theelepel vanille-extract
Extra nodig:
- Spuitzak
- Middelgroot gekarteld spuitmondje
- Groot gekarteld spuitmondje
- Bakplaat
- Bakpapier
Bereidingswijze Vienese Whirls:
Jam:
Doe de kersen in een steelpannetje en prak ze fijn met een aardappelstamper. Voeg de geleisuiker toe en verwarm langzaam tot de suiker is opgelost. Breng daarna aan de kook en laat 4 minuten stevig doorkoken. Haal van het vuur, schenk in een ondiepe schaal en laat volledig afkoelen. Zet daarna in de koelkast om op te stijven. Tip: u kunt ook kant-en-klare jam gebruiken, in een smaak naar keuze!
Koekjes:
Verwarm de oven voor op 190 graden (170 graden hetelucht). Bekleed de bakplaat met bakpapier. Gebruik een ronde uitsteker van 4 centimeters om cirkels op het papier te tekenen, met voldoende tussenruimte. Draai het papier om zodat de potloodlijnen onder zitten.
Deeg:
Klop de boter en beide suikers in een grote kom luchtig en bleek. Zeef de glutenvrije bloem en maïzena erbij, voeg het amandelmeel en amandelextract toe en mix tot een glad beslag.
Spuit de koekjes:
Schep het deeg in een spuitzak met groot gekarteld mondje. Spuit rondjes beginnend in het midden en naar buiten toe cirkelend, binnen de getekende cirkels.
Bakken:
Bak de koekjes 10 tot 13 minuten in het midden van de oven, tot ze licht goudbruin zijn. Ze kunnen tijdens het bakken wat uitlopen – de vorm is misschien niet perfect, maar de smaak maakt alles goed! Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat, leg ze dan voorzichtig op een rooster om verder af te koelen en uit te harden. Let op: Als de oven normaal gesproken gebruikt wordt voor gluten, is het aan te raden de heteluchtoven niet te gebruiken, maar te kiezen voor boven- onderwarmte. Dit vanwege de potentiële nog achtergebleven gluten die bij hetelucht door de oven geblazen worden.
Maak de botercrème:
Klop de boter luchtig in een kom. Zeef de poedersuiker erboven en voeg de vanille toe. Mix tot een gladde, romige crème. Doe in een spuitzak met groot gekarteld mondje.
Samenstellen:
Schep een beetje jam op de onderkant van 12 koekjes en leg ze met de jam naar boven op een rooster. Spuit de botercrème er bovenop en dek af met de overige koekjes. Bestuif licht met poedersuiker om af te werken.
Bereidingstijd
- Actieve bereiding: 35 minuten
- Baktijd: 10 tot 13 minuten
- Afkoelen + vullen: 30 minuten
Tips voor perfecte spritsen
- Gebruik alleen gecertificeerd glutenvrije bloem en amandelmeel om kruisbesmetting te voorkomen.
- Voor een mooi gelijkmatig resultaat: koel het deeg 5 minuten in de spuitzak als het te zacht is om nette rondjes te spuiten.
- De koekjes kunnen tijdens het bakken iets uitlopen. Geen zorgen – ze smaken fantastisch, ook als ze niet perfect rond zijn.
- U kunt de jam tot 5 dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren.
- Geniet van uw glutenvrije amandelspritsen – knapperig, romig en onweerstaanbaar!
Niet-glutenvrij recept Vienese Whirls
Toch liever het niet-glutenvrije recept? Houd dan onderstaande recept aan:
Ingrediënten:
Kersenjam:
- 200 gram kersen, ontpit (vers of diepvries)
- 250 gram geleisuiker (met pectine)
Koekjes:
- 250 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 50 gram poedersuiker
- 225 gram bloem
- 25 gram maïzena
- 1 theelepel amandelextract
Vulling:
- 100 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 200 gram poedersuiker, plus extra om te bestuiven
- 0,5 theelepel vanille-extract
Extra nodig:
- Spuitzak
- Middelgroot gekarteld spuitmondje
- Groot gekarteld spuitmondje
- 3 bakplaten
- Bakpapier
Bereidingswijze Vienese Whirls:
Jam:
Doe de kersen in een steelpannetje en prak ze fijn met een aardappelstamper. Voeg de geleisuiker toe en verwarm langzaam tot de suiker is opgelost. Breng daarna aan de kook en laat 4 minuten stevig doorkoken. Haal van het vuur, schenk in een ondiepe schaal en laat volledig afkoelen. Zet daarna in de koelkast om op te stijven. Tip: u kunt ook kant-en-klare jam gebruiken, in een smaak naar keuze!
Koekjes:
Verwarm de oven voor op 190 graden (170 graden hetelucht). Bekleed de bakplaten met bakpapier. Gebruik een ronde uitsteker van 4 centimeter om cirkels op het papier te tekenen (ongeveer 8 per plaat), met voldoende tussenruimte. Draai het papier om zodat de potloodlijnen onder zitten.
Maak het deeg:
Klop de boter en poedersuiker in een grote kom luchtig en bleek. Zeef de bloem en maïzena erbij, voeg het amandelextract toe en mix tot een glad beslag.
Spuit de koekjes:
Schep het deeg in een spuitzak met middelgroot gekarteld mondje. Spuit rondjes beginnend in het midden en naar buiten toe cirkelend. binnen de getekende cirkels. Plaats de koekjes 15 tot 30 minuten in de koelkast zodat de boter goed koelt
Bakken:
Bak de koekjes 10 tot 13 minuten in het midden van de oven, tot ze licht goudbruin zijn. Ze kunnen tijdens het bakken iets uitlopen – de vorm is misschien niet perfect, maar de smaak maakt alles goed! Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat, leg ze dan voorzichtig op een rooster om verder af te koelen en uit te harden.
Maak de botercrème:
Klop de boter luchtig in een kom. Zeef de poedersuiker erboven en voeg de vanille toe. Mix tot een gladde, romige crème. Doe in een spuitzak met groot gekarteld mondje.
Samenstellen:
Schep een beetje jam op de onderkant van 12 koekjes en leg ze met de jam naar boven op een rooster. Spuit de botercrème er bovenop en dek af met de overige koekjes. Bestuif licht met poedersuiker om af te werken.
Tips voor perfecte spritsen
- Laat de boter goed op kamertemperatuur komen voor het beste resultaat bij het opspuiten.
- Als het deeg te zacht is, koel het dan 5 tot 10 minuten in de spuitzak zodat u mooiere vormen kunt spuiten.
- Zelfs als de koekjes iets uitlopen in de oven –smaken ze alsnog heerlijk!
- De jam kun je tot 5 dagen van tevoren maken en gekoeld bewaren.
- Geniet van uw klassieke amandelspritsen – bros, romig en onweerstaanbaar!
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Christiaan de Vries. Foto, ter illustratie: Shutterstock)