Funchi ku Piska van Ernushka Hellemun

Funchi ku Piska van Ernushka Hellemun

Funchi ku Piska is een Antilliaans gerecht van gebraden of gestoofde vis (piska) met funchi. Funchi is een bijgerecht van maïsmeel dat qua textuur lijkt op polenta en wordt gegeten als vervanging voor rijst of aardappelen. Ernushka Hellemun maakt dit recept in Tijd voor MAX.

Ingrediënten

Funchi (polenta):

  • 2 koppen maïsmeel (gele maismeel / polenta)
  • 4 koppen water
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel boter (optioneel)

Piska (vis):

  • 4 stukken vis (bijv. red snapper, makreel, of bacalao)
  • sap van 1 limoen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 0,5 paprika, in reepjes
  • 1 takje selderij of peterselie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel kurkuma of Tru-Curry (optioneel, voor kleur)
  • zout en peper naar smaak
  • 1 bouillonblokje (vis of kip)
  • 1,5 kop water
  • olie om te bakken

Bereiding

Funchi (polenta):

Breng het water met zout aan de kook. Voeg het maïsmeel langzaam toe terwijl je constant roert met een houten lepel. Blijf roeren tot het indikt en een stevige, gladde pap wordt. Laat 5 tot 10 minuten zachtjes koken op laag vuur. Roer er op het einde een klontje boter door. Giet het in een kom en laat het opstijven, of serveer direct.

Piska (vis):

Spoel de vis schoon en besprenkel met limoensap, zout en peper. Verhit olie in een pan en bak de vis aan beide kanten goudbruin. Haal uit de pan. In dezelfde pan: fruit ui, knoflook, tomaat en paprika. Voeg tomatenpuree en (optioneel) kurkuma toe en bak kort. Voeg bouillonblokje en water toe en roer goed door. Leg de vis terug in de saus. Laat 10 tot 15 minuten sudderen totdat de saus mooi is ingedikt. Bestrooi met selderij of peterselie.

Serveren

Serveer de funchi met de vis in saus, eventueel met gebakken banaan (banana hasa), komkommer in zuur en groenten naar keuze.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Ernushka Hellemun. Foto: redactie Tijd voor MAX)

Geef een reactie