eierkoeken met slagroom

Eierkoeken-kokosgebakjes van Jonneke de Zeeuw

Dat er in Nederland veel meer gebakken wordt dan appeltaart en spritsen laat Jonneke de Zeeuw zien in haar net verschenen bakboek Mooncake. Ze reisde door heel Nederland op zoek naar bijzondere bakrecepten en het blijkt dat Nederland inmiddels veranderd is in een luilekkerland met baksels uit alle windstreken. Uit het boek Mooncake maakt Jonneke eierkoeken-kokosgebakjes.

Ingrediënten (voor 8 koeken):

  • 500 gram verse slagroom
  • 16 gram vanillesuiker
  • 35 gram kristalsuiker
  • 16 gram klop-fix
  • 8 eierkoeken
  • handvol vers fruit naar keuze in stukjes gesneden
  • handvol verse muntblaadjes
  • 250 milliliter melk
  • 150 gram geraspte kokos

Bereidingswijze:

Klop de slagroom samen met de vanillesuiker, kristalsuiker en klop-fix stijf. Doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak.

Snijd de eierkoeken verticaal door de helft. Spuit wat slagroom op een halve eierkoek en leg de andere helft erbovenop. Herhaal dit voor alle eierkoeken. Bewaar wat slagroom voor de decoratie.

Schenk de melk in een diep bord. Doe de geraspte kokos in een ander diep bord. Haal de gevulde eierkoeken eerst door de melk en dan door de kokos. Dep de eierkoeken niet te lang in de melk, anders worden ze zompig.

Spuit een toefje slagroom op de eierkoeken en decoreer met vers fruit en muntblaadjes.

Voor een Arabisch tintje:

Vervang de melk en geraspte kokos voor 80 milliliter oranjebloesemwater, 200 gram abrikozenjam en 150 gram geraspte kokos.  Doe alle ingrediënten behalve de geraspte kokos in een bord tot een geheel. Doe in een ander bord de kokos. Haal vervolgens de eierkoeken door het abrikozenjam-mengsel en vervolgens door de geraspte kokos. Maak ook dit taartje af met een toefje slagroom, fruit en muntblaadjes.

(Bron: Jonneke de Zeeuw / Mooncake)

Geef een reactie