Desemstarter van Eline Ex

Eline Ex heeft een kleine bakkerij in Amsterdam-Noord. Al haar broden zijn desembroden. En hoewel het een werkje is, kunt u een desemstarter, en daarmee ook het brood, eenvoudig zelf maken. Het kost vooral geduld en tijd.

Ingrediënten:

 • 2 weckpotten
 • een weegschaal
 • een thermometer
 • een spatel of pollepel
 • 1 kilo tarwemeel

Bereidingswijze:

Kies een vast moment van de dag om de desemstarter te voeden. Bijvoorbeeld ‘s ochtends na het ontbijt.

Dag 1: mix in een weckpot mix 100 gram meel met 100 gram lauw water. Het liefst moet de temperatuur van het mengsel rond de 26 graden zijn. Zet het op een warme plek in de keuken.

Dag 2: neem 50 gram van het mengsel en meng dit in de 2e weckpot met 100 gram meel en 100 gram lauw water. De rest van het mengsel kunt u in deze fase helaas niet gebruiken en kunt u bij het gft-afval doen.

Dag 3 t/m 7: herhaal het proces van dag 2 elke dag op hetzelfde tijdstip. Dus meng 50 gram van het mengsel van de vorige dag met 100 gram meel en 100 gram water. Zorg dat het lekker warm blijft.

U zult zien dat de starter steeds actiever wordt. Hij zal steeds meer gedurende de dag zal rijzen en dalen. De geur is behalve zuur ook een beetje zoet.

Na ongeveer een week (of 2) ontwikkelt de starter een dagelijks patroon. Het rijzen en dalen vindt plaats volgens een vast ritme. Dat is het moment dat u de starter kunt gebruiken om brood te maken.

Zorg dat u altijd een beetje achterhoudt om weer te voeden voor de volgende keer!

(Bron: Eline Ex)

Geef een reactie

Reacties (8)

 1. Susanne says:

  Heerlijk ga k doen, maar ik heb een man met coeliakie. Kun je me boekweitmeel ook zuurdesem maken op deze manier?

  1. Hobbybakker says:

   Ik hoop dat de redactie ook serieus naar reacties kijkt en reageert want het is erg onduidelijk wat gebeurt met het eerder gemaakt papje.
   Ook onduidelijk hoeveel zuurdesem Eline gebruikt per brood, een recept van haar zou handig zijn.

  2. MAX Vandaag says:

   Beste Hobbybakker en anderen, bedankt voor uw reacties. We hebben het nagevraagd bij de redactie van Tijd voor MAX en als wij er antwoord op hebben, zullen wij dat hier vermelden.

  3. MAX Vandaag says:

   We hebben inmiddels het antwoord en verdere uitleg van Eline ontvangen en de bovenstaande tekst erop aangepast. U houdt inderdaad elke dag wat starter over en kunt dit bijvoorbeeld op de de composthoop gooien.

  4. MAX Vandaag says:

   Beste Susanne, bedankt voor uw vraag. Wij hebben het nagevraagd en u kunt de procedure inderdaad ook met boekweitmeel volgen.

 2. MaritAnne says:

  Fijne uitleg van het desem brood. Mijn vraag is, als er steeds 50 gram uit eerder gemaakt papje gehaald wordt, wat gebeurt er dan met de rest. Weggooien?

  1. ladybug848 says:

   Of gebruiken om brood mee te bakken (denk ik).

 3. Sentelli says:

  Klopt dit recept wel? Moet ik iedere dag 50 gram van wat over is weggooien? Zoals ik het recept lees, is na 7 dagen het gewicht nog steeds 100 gram. Klopt dit?