De voor- en nadelen van een snelkookpan
Publicatiedatum: 11 maart 2025
Er zijn een hoop verschillende manieren om te koken. U kunt gewoon pannen met eten opzetten, de airfryer of een slowcooker gebruiken. Maar een snelkookpan kan ook een handige optie zijn. We zetten de voor- en nadelen van zo’n pan op een rij.
Wat is een snelkookpan?
De naam zegt het eigenlijk al wel: het is een pan die de inhoud een stuk sneller aan de kook brengt. Het wordt ook wel een hogedrukpan genoemd. Of wie weleens Engelstalige kookprogramma’s kijkt kent het onder de naam pressure cooker. De pan wordt op een speciale manier afgesloten, waardoor het luchtdicht is en er druk ontstaat.
Alle gerechten in de pan worden gegaard in vocht, water of bouillon. Daardoor ontstaat er stoom. Water kookt dan ook bij een hogere temperatuur. In plaats van 100 graden, is het gemiddeld 118 graden. Het kookproces wordt hiermee versneld, waardoor een gerecht nog maar twee derde van zijn originele bereidingstijd nodig heeft.
Welke gerechten kunt u maken in snelkookpan?
Er kunnen veel gerechten in de pan gemaakt worden. Denk aan stoofgerechten of vlees wat normaal gesproken lang moet garen. Een soep die normaal wel een paar uur moet trekken. Maar ook aardappels kunt u hierin koken. Waar die over het algemeen 18 tot 20 minuten gekookt moeten worden, is het in de snelkookpan in 6 minuten klaar. Ideaal voor een stamppot boerenkool bijvoorbeeld.
Datzelfde geldt voor bonen en peulvruchten. Eenpansgerechten die tegelijk moeten garen passen ook goed in de pan. Eigenlijk elk gerecht wat in water of bouillon gegaard wordt, kan in deze pan.
Een elektrische snelkookpan
Naast de pan die op de kookplaat gaat, is er ook nog een elektrische variant. Die gaat dus met een stekker in het stopcontact. Het apparaat regelt zelf de temperatuur. Dat kan vooral handig zijn voor wie nog op gas kookt bijvoorbeeld. Vaak worden deze pannen ook wel multicookers genoemd, omdat er meerdere soorten bereidingen in gemaakt kunnen worden.
De voordelen van een snelkookpan
Het grootste voordeel van een snelkookpan is de tijd waarin uw gerecht gaart. Doordat de pan luchtdicht is, blijven alle aroma’s en voedingsstoffen ook in de pan zitten. De smaak van het gerecht zal dus krachtiger en lekkerder zijn én vitamines blijven bewaard.
Kookt u nog op gas? Dan staat deze pan dus ook minder lang op het vuur. Dat scheelt weer geld. Wie op inductie of elektrisch kookt, is ook minder kwijt aan elektra.

De nadelen van een snelkookpan
Er zijn ook een paar nadelen aan zo’n pan. Zo moet u wel thuis zijn, zolang de pan aanstaat. Omdat alles in water wordt gekookt, kan het eten niet knapperig gebakken worden. Wilt u zachte groenten bereiden in de pan? Dat is ook niet zo handig, want dat kookt snel tot snot.
Daarnaast kan het een grote pan zijn. Er zijn verschillende formaten verkrijgbaar, maar allemaal nemen ze best een behoorlijke ruimte in beslag. Wie klein woont, heeft er dus wellicht geen ruimte voor. Vooral een elektrische versie is groot. Deze is in de aanschaf ook wel wat duurder dan een pan voor op de kookplaat.
Conclusie
Wie graag gerechten kookt die langere tijd nodig hebben, kan een snelkookpan dus een uitkomst zijn. Of wie alledaagse gerechten in een korte tijd gaar wil hebben. Door de afgesloten deksel blijven voedingsstoffen en vitamines bewaard. Maar de pan neemt wel wat ruimte in en niet alles kan erin klaargemaakt worden. Ook krijgt het geen knapperig korstje.
Verschil met een slowcooker
Naast de snelkookpan zijn er bijvoorbeeld ook slowcookers. Die doet eigenlijk het tegenovergestelde: die gaart de inhoud juist langere tijd op een lage temperatuur. Die zet u bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg aan en rond etenstijd kunt u het meteen opscheppen. Bij een snelkookpan moet u er wel bij blijven, om het proces in de gaten te houden. De druk in de pan kan nog weleens veranderen en dan is het goed om dat te zien. De pan kan bijvoorbeeld te heet worden en dus moet de temperatuur verlaagd worden. Meer over de slowcooker kunt u in een ander artikel lezen.
(Bron: Miljuschka, Kookpunt, Delicious Magazine, CoolBlue, Oldenhof. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn matige vaak goedkope met 1 druk en betere met instelbare lage en hogere druk.
Ik koos voor Tefal met 3 standen en beter als oude Daalderop, is weggedaan…
Ik gebruik mijn snelkookpan al 50 jaar. Ja ,nog steeds dezelfde. De negatieve punten herken ik totaal niet. Je moet ook geen witlof en aardappelen tegelijk koken. Dan weet je dat het snot wordt.
Ik zie alleen voordelen. Sinds kort verplicht van het gas af. Omdat de pan niet op inductie kan, een elektrische kookplaat gekocht voor € 20 ,00 . Werkt perfect. Bij normaal gevulde pan is deze na 9-10 minuten op stoom. Dan zet ik de stroom uit en door de hitte van de kookplaat blijft hij de hele kooktijd op stoom. Is niet duurder dan op inductie Doe je vertrouwde snelkookpan dus niet weg, maar gebruik hem op deze manier.