Elisabeth

Culinair mysterie opgelost: dit is dé Elisabeth van de Culemborgse huishoudschool

Culinair journalist Jonah Freud heeft zich toegelegd op het hertalen van het kookboek van de Culemborgse Huishoudschool Mariakroon. Het origineel stamt uit 1930 en wordt destijds samengesteld door Elisabeth. Wie Elisabeth is, is lange tijd een raadsel, maar inmiddels is dit mysterie opgelost. 

Tip door Tijd voor MAX

Jonah Freud is op 8 januari 2018 te gast bij Tijd voor MAX om te vertellen over het hertaalde kookboek, dat is uitgebracht onder de naam De Elisabeth. In de uitzending vraagt zij zich hardop af wie de échte Elisabeth eigenlijk is. Naar aanleiding van deze oproep komen er verschillende berichten binnen, waardoor de puzzelstukjes nu op hun plek zijn gevallen. Jonah Freud: “Ik kreeg een mail van een man uit Culemborg, die jarenlang onderzoek heeft gedaan naar de zusters van de katholieke huishoudschool Mariakroon. Hij vertelde mij dat de Elisabeth, die het originele boek heeft samengesteld, eigenlijk Maria Petronella Elisabeth Zuurhout heet en van 1902 tot 1936 directrice is van de school. Omdat zij Zuurhout niet zo’n goede naam vond in combinatie met eten, gebruikt zij voor het samenstellen van het boek haar 3e voornaam als pseudoniem.”

elisabeth

Het originele boek.

Mysterie opgelost

Jonah Freud is erg blij dat het mysterie rondom de échte Elisabeth nu is opgehelderd. “Ik heb veel tijd gestoken in het hertalen van het boek en wist al die tijd niet wie Elisabeth nu echt was. Ook de uitgeverij had een hele zoektocht opgezet, maar kwam er niet uit. Het is ontzettend leuk om nu te weten wie het is geweest.”

Over het originele boek

Het boek van de Huishoudschool Mariakroon in Culemborg is een van de bekendste huishoudschool-kookboeken van Nederland. Het boek is een geliefd naslagwerk en wordt door culinair recensent Johannes van Dam zelfs het ‘beste receptenboek van de Nederlandse keuken’ genoemd. Een groot compliment, want de inmiddels overleden recensent is geen fan van huishoudscholen en de kooklessen die hier worden gegeven. Ook de boeken die zij uitgeven vindt hij vaak niets, behalve die van de Mariakroon.

(Bron: Jonah Freud, Het Parool, Trouw, redactie Tijd voor MAX)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  1. Frans Koster says:

    Misschien wilt u vertellen of en waar het boek te bestellen is?
    Wat een leuk verhaal?

    1. MAX Vandaag says:

      Beste Frans Koster, bedankt voor uw reactie en complimenten. Als publieke omroep mogen wij geen ‘reclame’ maken voor dit boek, door te vermelden waar het te koop is, maar we kunnen u wel vertellen dat het inderdaad te bestellen is.