Churroscups van Robèrt van Beckhoven

Robèrt maakt churro’s, maar dan in de vorm van een cupje. En daar heeft hij een heel handig trucje voor: de achterkant van een muffinbakvorm. Vervolgens heel even in de vriezer zetten zodat ze mooi vorm krijgen. Zorg dat het frituurvet goed heet is en dan direct na het bakken door de kaneelsuiker rollen.

Ingrediënten (voor 4 stuks):

  • 250 milliliter water
  • 60 gram boter
  • 2 lepels bruine basterdsuiker
  • merg van 1 vanillestokje
  • snuf zout
  • 220 gram bloem
  • 4 eieren
  • olie om te frituren
  • kaneelsuiker

Voor de koffie-chocolademousse:

  • 100 milliliter melk
  • 60 gram suiker
  • 2½ gram oploskoffie
  • 55 gram eidooiers, losgeklopt
  • 100 gram pure chocolade, gesmolten
  • 60 gram boter
  • 4 blaadjes gelatine, geweekt in ruim koud water
  • 400 milliliter slagroom, opgeklopt tot yoghurtdikte

Voor de decoraties:

  • witte marsepein
  • pure chocolade, getempereerd
  • poedersuiker

Bereidingswijze:

Draai de muffintray om en vet de buitenkant van de muffinvormpjes in.

Voor de koffie-chocolademousse:

Meng in een kom de boter met de gesmolten chocolade.

Breng in een pan de melk, de oploskoffie en de suiker aan de kook. Haal de pan van het vuur en giet een deel van de hete massa al roerende bij de losgeklopte eidooiers. Giet alles terug in de pan, zet de pan weer op het vuur en gaar de massa al roerende tot ongeveer 85 ⁰C.

Giet de massa op de boter-chocolademassa en roer goed door en voeg ook de gelatineblaadjes toe (niet uitknijpen). Laat een beetje afkoelen. Spatel tot slot de slagroom erdoor en zet de mousse ongeveer 30 minuten in de koelkast.

Van de churroscups:

Breng het water, de boter, de basterdsuiker, het zout en de vanille aan de kook.

Neem de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de bloem toe. Roer goed. Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft. Neem de pan weer van het vuur, doe het beslag in de kom van de keukenmachine en laat kort een beetje koud draaien. Voeg nu één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.

Doe het beslag in de spuitzak en spuit het beslag in spiraalvorm om de achterkant van de vormpjes van de muffintray. Zet de muffintray daarna in de vriezer.

Van de decoraties:

Rol de marsepein uit op een met bloem bestoven werkbank uit tot een dunne lap en steek er 4 sterretjes uit. Maak de marsepein eventueel wat steviger door hem af te branden met een brandertje.

Doe de getempereerde chocolade in een cornetje van bakpapier en schrijf hiermee op de sterren 2 0 1 9; op iedere ster 1 cijfer. Laat uitharden.

Bakken en afwerken:

Haal de muffintray uit de vriezer en trek de churroscups van de vorm af (als ze vastzitten, kunt u met een brandertje de binnenkant van de vorm lichtjes verwarmen).

Frituur de churroscups op 180 ⁰C in minimaal 8 minuten gaar; niet korter, want dan krijgen ze niet genoeg kleur. Rol de cups direct na het bakken door de kaneelsuiker. Laat afkoelen.

Bestrooi de randen van de churroscups met poedersuiker en spuit er een mooie dop koffie-chocolademousse in. Decoreer met de sterretjes van marsepein.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie