chocoladerotsjes

Chocoladerotsjes van Hans Spitsbaard

Chocolade, wie is er niet dol op? Naast lekker, is het ook een zeer veelzijdig product waar u van alles van kunt maken.  Bak mee met MAX-presentator én winnaar van Heel Holland Bakt Hans Spitsbaard legt in dit recept uit hoe u heerlijke chocoladerotsjes maakt. 

Ingrediënten (25 stuks):

  • 250 gram chocolade (puur, melk, of wit)
  • 65 gram cornflakes
  • 65 gram droge garnituur naar keuze (bijvoorbeeld gekarameliseerde nootjes of cranberry)

Bereidingswijze:

Smelt de chocolade in een plastic bakje in de magnetron. Doe dit op 800 watt, in korte periodes van 20 seconden. Roer tussen elke periode de chocolade even door. Let op! Ook als het lijkt alsof de chocolade de eerste paar keer niet smelt, warmt deze wel degelijk op! Goed blijven roeren tussendoor is dus erg belangrijk.

Stop met verwarmen, zodra ongeveer tweederde van alle chocolade gesmolten is. Blijf nu roeren tot de overige stukjes chocolade gesmolten zijn. De chocolade is goed getempereerd als deze de volgende temperatuur heeft bereikt:

Pure chocolade: 31 graden celcius

Melk chocolade 30 graden celcius

Witte chocolade 29 graden celcius

Hoeveel graden de chocolade precies is, kunt u het best meten met een keukenthermometer.

Verwarm de droge ingrediënten in een ander plastic bakje een paar seconden in de magnetron. Het is belangrijk dat de ingrediënten lauw aanvoelen. Te koude ingrediënten zorgen ervoor dat de chocolade te snel stolt. Op deze manier heeft u even de tijd om de rotsjes te scheppen.

Voeg de droge ingrediënten toe aan de chocolade en roer goed door. Schep kleine rotsjes van het mengsel en leg deze op een vel bakpapier. Verplaats de rotsjes op een bord of schaal, zodra de chocolade droog aanvoelt en de rotsjes loslaten van het bakpapier. Laat de rotsjes nog 30 minuten uitharden in de koelkast

Tips

Zorg ervoor dat er geen vocht bij de chocolade komt. Vocht en chocolade verdragen elkaar heel slecht en zorgt ervoor dat de chocolade heel dik wordt.

Neem voor het smelten van chocolade in de magnetron altijd een plastic bakje. Porselein of glas houdt de warmte teveel vast. De chocolade zal dan te warm worden.

Je kunt het recept uiteraard verveelvoudigen. Het beste kun je een recept per keer maken. Het scheppen van de rotsjes kost tijd en de chocolade zal ondertussen stollen. Verdubbel je het recept? Zorg dan dat je met zijn tweeën bent. Stolt het mengsel te snel? Je kunt het heel kort bijwarmen in de magnetron of met een haarföhn.

Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Reactie

    Cesaria says:

    Heerlijk recept, heb er van genoten!