Recept Jigal Krant

Broodsalade met tomaat, watermeloen en verse kruiden van Jigal Krant

Het is zomer en daarin vliegen we uit naar buitenlandse oorden of zoeken we de verkoeling op in eigen land. Maar waar gaan de bekende chefs uit eten op vakantie? En waar moet u op letten als u straks ergens aan het einde van de middag neerploft buiten de deur? Het MAX-radioprogramma Villa VdB zoekt dat deze week voor u uit en bespreekt met verschillende chefs hun favoriete zomergerecht en hun herinnering daaraan. Dinsdag 26 juli 2022 deelt culinair journalist en televisiekok Jigal Krant de herinnering van zijn zomergerecht, boordsalade met recept!

Beluister hier het fragment.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 150 gram robuust boerenbrood
  • 1 rode ui
  • 400 gram rijpe trostomaten
  • 1 rode chilipeper
  • 1 teen knoflook, geraspt of geperst
  • 30 milliliter rode wijnazijn
  • 2 theelepels kappertjes
  • 250 gram watermeloen, in blokjes
  • extra vergine olijfolie
  • pluk koriander
  • pluk munt
  • pluk basilicum

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 100 graden. Snijd het brood in flinke dobbelstenen en laat in 15-20 minuten uitdrogen in de oven. Het brood moet niet hard worden. Deze stap kunt u overslaan als het brood een paar dagen oud is.

Snipper intussen de rode ui. Snijd de tomaten in stukken (laat niets van het vocht verloren gaan). Verwijder desgewenst de zaden en zaadlijsten van de chilipepers en snijd in dunne ringen. Meng in een kom de ui, chili, knoflook, wijnazijn en kappertjes en laat 10 minuten staan. Voeg daarna de tomaat, watermeloen en een snuf grof zout toe.

Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe het brood in de pan en besprenkel al roerend met olijfolie. Bak de stukken brood in 5 minuten goudbruin en krokant. Vanbinnen moeten ze nog zacht zijn. Zet apart.

Snijd de koriander, munt en basilicumblaadjes in dunne reepjes en voeg met de stukken brood bij de salade. Breng op smaak met grof zout, versgemalen peper en olijfolie. Schep goed om en serveer na 5 minuten.

Wijntip: drink er een kruidige Italiaanse witte wijn bij, bijvoorbeeld verdicchio dei castelli di jesi. Dankzij de frisse groene kruiden gaat dit gerecht ook perfect samen met een lichte rosé, bij voorkeur uit de Provence. De verkwikkende tonen bieden tegenwicht aan het zoet van de tomaat en de watermeloen.

(Recept: Jigal Krant. Foto: Vincent van den Hoogen)

Geef een reactie