bougatsa

Bougatsa van Robèrt van Beckhoven

Zin in een stukje Griekenland én een zoete lekkernij? Dan is de bougatsa van Robèrt van Beckhoven zeker wat voor u. Knapperig filodeeg wordt hiervoor gevuld met custard en eventueel fruit naar smaak. U kunt het afhankelijk van het gewenste tijdstip van eten als gebakje of als toetje gebruiken.

Ingrediënten:

  • 10 vellen kant-en-klaar filodeeg, ontdooid
  • 500 ml volle melk
  • 3 eetlepels maïzena
  • 2 eieren
  • 120 gr witte basterdsuiker
  • 1 pak griesmeelpudding vanille van 90 gram
  • 1 vanillepeul
  • 100 gr boter, gesmolten

Extra nodig:

  • Poedersuiker en kaneel voor garnering
  • Eventueel frambozen of aardbeien

Verder nodig:

  • Garde
  • Bakplaat, bakpapier
  • Kwastje om in te vetten

Bereidingswijze bougatsa:

Ontdooi de filodeegvellen onder een licht vochtige theedoek, zodat het deeg soepel blijft. Verwarm de oven voor op 180 graden. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Klop in een kom de maïzena, suiker, eieren, griesmeel, melk en het vanillemerg met een garde. Giet dit mengsel in een pan en breng het langzaam aan de kook, terwijl u met de garde blijft roeren. Als het mengsel ingedikt is van het vuur nemen. Laat het afkoelen, terwijl u het af en toe doorroert. Leg een vel filodeeg op een werkblad en besmeer met gesmolten boter. Leg er een 2e vel op en schep ongeveer de helft van de pudding in het midden. Vouw de dubbele filodeeg vellen als een pakketje erom heen. Besmeer een 3e vel filodeeg met boter, leg het pakketje erop en vouw er omheen. Herhaal dit met een 4e en 5e vel. Maak op deze manier 2 pakketjes met pudding. Leg op een bakplaat met bakpapier, met de vouwnaden naar beneden en besmeer de bovenzijde in met boter. Zet ze 20 tot 25 minuten in de oven. Het filodeeg moet knapperig zijn. Laat afkoelen en voeg eventueel aardbeien of frambozen toe en bestrooi met poedersuiker en kaneel. Snijd de bougatsa in stukken.

(Bron: Robèrt van Beckhoven, de foto is ter illustratie)

Geef een reactie