filodeeg

Groentetaartjes met filodeeg van Robèrt van Beckhoven

Vanwege de verkiezingen heeft Robèrt van Beckhoven een speciale stemwijzer gehouden, waar u als kijker op mocht stemmen. In de uitzending van Tijd voor MAX van vrijdag 12 maart 2021 maakt hij een aantal van de keuzes. Hij gaat ook aan de slag met filodeeg. Hieronder vindt u een recept voor groentetaartjes met filodeeg. U kunt desgewenst variëren met een zelfgekozen vulling.

Ingrediënten:

  • 1 pak kant-en-klaar filodeeg
  • 100 g eidooiers (ca. 5 stuks)
  • 100 g slagroom
  • 100 g ui
  • 100 g champignons
  • 100 g prei
  • 100 g paprika
  • 200 g (belegen) kaas, geraspt
  • zout en peper
  • boter of olie om in te bakken
  • gesmolten boter om te bestrijken

Extra nodig: 

  • (siliconen matje met) muffinvormpjes
  • ingevet kwastje

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 ⁰C boven- en onderwarmte. Meng de eidooiers en slagroom goed door elkaar met een flinke snuf zout en peper. Dit is de appareil. Zet apart tot gebruik. Snijd de ui, champginons, prei en paprika op een gelijke manier fijn, meng goed door elkaar. Fruit lichtjes aan in een koekenpan om de groente alvast wat voor te garen. Meng de groenten en geraspte kaas door de appareil en vul hiermee de muffinvormpjes tot ca. ¾ onder de rand. Bak in ca. 15 minuten gaar in de oven. Neem de taartjes uit de oven, maar laat de oven aanstaan. Los de taartjes uit de vormpjes en laat iets afkoelen. Snijd het filodeeg in vierkantjes van ca. 12 x 12 cm. Neem per taartje 3 vierkantjes filodeeg. Besmeer elk vierkantje met gesmolten boter en leg kruislings op elkaar. Leg in het midden van de bovenste laag een groentetaartje en pak in door het filodeeg naar boven toe dicht te vouwen. Eventuele restjes filodeeg kunt u wat verfrommelen en erbovenop leggen voor een rustiek effect. Besmeer de bovenste laag filodeeg nog een laatste keer met gesmolten boter. Bak de filodeegtaartjes in nog eens ca. 15 minuten goudbruin en gaar.

(Bron: Robèrt van Beckhoven, de foto is ter indicatie)

Geef een reactie