Bibimbap van Lucas Jeffries

Bibimbap is een koud gerecht dat bestaat uit allerlei producten die gepickeld zijn. Het is een frisse tegenhanger bij hartige hapjes op bijvoorbeeld een borrelplank. Afhankelijk van het gerecht waaraan u de pickles wilt toevoegen, bepaalt u hoe zoet of hoe zuur u het wilt maken. U kunt gewone suiker en azijn vervangen door andere soorten en in plaats van water kunt u andere vloeistoffen gebruiken. Sap van groente of fruit bijvoorbeeld, of zelfs bier!

Ingrediënten:

Voor de Bibimbap:

  • 500 gram pandanrijst
  • 50 milliliter azijn
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 250 gram pickles
  • 100 gram bosui
  • 4 gebakken eieren
  • sesamzaak
  • chilisaus
  • ketjap manis

Voor de pickles:

  • 1 kilo groenten
  • 100 gram suiker
  • 300 milliliter natuurazijn
  • 300 milliliter water
  • specerijen

Bereiding:

Van de pickles (wachttijd: 3 dagen):

Doe alle ingrediënten, behalve de groenten, in een grote pan en breng aan de kook. Zorg dat de suiker goed is opgelost voor u het vuur uitzet. Laat het niet te lang koken, het water zal dan verdampen waardoor de balans van het mengsel verandert.

Snijd de groente in gewenste grootte. Als u de groente die u gaat inmaken ook een beetje wilt garen, dan kunt u het hete mengsel over de groente gieten. Als u de groenten knapperig wilt houden of wilt zorgen dat de kleur behouden blijft, laat het mengsel dan eerst afkoelen voor u het dezelfde dag er overheen giet.

U kunt de pickles meteen eten, maar het lekkerst is om ze eerst minimaal een paar dagen te laten staan. Goed ingemaakt zijn ze maanden houdbaar.

Van de bibimbap:

Maak de rijst klaar volgens de instructies op de verpakking.

Meng de azijn, de suiker en het zout en verwarm in een pannetje op het vuur. Roer deze zelfgemaakte ‘sushi seasoning’ goed door de gekookte rijst met een pollepel.

Haal ondertussen pickles uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Snijd de bosui fijn, bak de eieren en serveer met de rijst en pickels. Strooi wat sesamzaad over het gerecht om het af te maken en voeg chilisaus en ketjap naar smaak toe.

(Bron: Intstock Cooking, ISBN: 9789045208152, Karakter Uitgevers)

Geef een reactie