Bak mee met MAX: whisky-ganacheblokjes en gianduiablokjes

Bak mee met MAX: whisky-ganacheblokjes en gianduia blokjes

Robèrt maakt in Bak mee met MAX whisky-ganacheblokjes en gianduiablokjes. Whisky-ganacheblokjes zijn blokjes van een ganache, een mengsel van chocolade en room, waaraan whisky is toegevoegd voor extra smaak. Gianduiablokjes zijn blokjes chocolade die gemaakt zijn van een mix van chocolade en minstens 20 procent hazelnootpasta, ook wel bekend als gianduja. Zo maakt u ze zelf.

Ingrediënten voor circa. 60 stuks:

Voor de whiskeyganache

  • 360 gram witte chocolade
  • 40 gram slagroom
  • 40 gram glucose
  • 40 gram boter
  • 30 gram whisky

Voor de afwerking

  • 250 gram melkchocolade

Voor de gianduiablokjes

  • 200 gram hazelnoten, geroosterd
  • 400 gram melkchocolade, getempereerd
  • 500 gram fijne suiker

Extra nodig

  • rvs-kader van ca. 14 x 14 centimeter
  • bakplaat, bekleed met bakpapier
  • steelpan
  • keukenmachine met bisschop
  • marmeren plaat
  • paletmes
  • plamuurmes
  • koksmes

Bereidingswijze whiskey-ganacheblokjes:

Zet het rvs-kader klaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Hak de chocolade en doe in een kom. Schenk de slagroom in een pan en voeg de boter, glucose en whiskey toe. Breng aan de kook en schenk over de chocolade en roer tot gladde ganache. Schenk de ganache in het kader op de bakplaat tot 1,5 centimeter hoogte. Laat een nacht opstijven in de koeling.

Los de opgesteven ganache uit het kader en leg terug op de bakplaat, bekleed met schoon bakpapier.

Schenk wat van de getempereerde chocolade op de ganache en strijk met een paletmes uit tot een strakke laag van maximaal 2 millimeter. Laat even uitharden. Draai de genache om en schenk ook chocolade op de andere kant. Maak eventueel met een kwast een golfstructuur en laat ook deze kant uitharden.

Snijd de ganache met een verwarmd koksmes aan de zijkanten recht af en daarna in blokjes van 1,5 x 1,5 centimeter. Bewaar afgedekt op een plaatje met bakpapier in de koeling. Zo zijn ze circa 2 weken houdbaar.

Bereidingswijze gianduiablokjes:

Maal de hazelnoten in de hakmolen fijn tot een pasta. Meng goed met de getempereerde chocolade tot een homogene massa. Stort de massa uit in het kader of de bakvorm en laat opstijven tot de massa stevig genoeg is om te snijden. Snijd de gianduiablokjes in de gewenste grootte. Laat minimaal 3 uur, maar liever nog een nacht, opstijven. Rol lichtjes door de suiker.

TIP: Laat de ganache – of andere vullingen die worden gestort voor snijdbonbons – minimaal 8 uur afkoelen en opstijven. Zo weet je zeker dat je de ganache in mooi strakke blokjes kunt snijden.

Geniet ervan! Kijk hier voor meer recepten. Bak mee met MAX is elke vrijdag rond 12.05 uur te zien op NPO 2.

(Fot0: © MAX)

Geef een reactie