Appelbol

Appelbollen van Robèrt van Beckhoven

Het grote geheim van de appelbol is volgens Robèrt van Beckhoven dat je ze op tijd moet keren. Dat doen niet veel mensen, maar het is de beste manier om de bol te laten garen. Want dat is het lastige aan het maken van een appelbol, zowel de appel als het deeg moet tegelijk gaar zijn zonder dat de appel tot moes wordt gegaard.

Ingrediënten (voor 12 stuks):

  • 400 gram bladerdeeg
  • 12 appels
  • 100 amandelspijs of kaneelsuiker
  • water
  • kaneelsuiker

Bereidingswijze:

Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoekige lap en snijd hem in 12 vierkantjes van 15 x 15 centimeter. Bestrijk het deeg lichtjes met water.

Schil de appels en verwijder het klokhuis met de appelboor. Rol de spijs tot een lange pil en verdeel in 12 stukjes. Zet op elk stukje bladerdeeg een appel, met de breedste kant naar boven. Vul de holtes van de appels met de spijs of met kaneelsuiker (ook lekker: een beetje van allebei).

Vouw de punten van de vierkantjes bladerdeeg om de appel heen naar boven en druk vast. Vouw ook de plooien goed dicht; zorg voor een nette sluiting en geen scheuren!

Zet de appelbollen met de sluiting naar onder op de bakplaat met ongeveer 5 centimeter tussenruimte. Bestrijk ze lichtjes met water en bestrooi met nog wat extra kaneelsuiker.

Bak de appelbollen op 210 ⁰C in ongeveer 15 minuten.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie