Appelbloemen van Robèrt van Beckhoven

Snijd voor deze taart eerst met een mandoline flinterdunne plakjes appel. Door de plakjes te blancheren in suikerwater, op elkaar te leggen en op te rollen, ontstaat een roos. Een prachtige decoratie voor een Moederdagtaartje, deze appelbloemen.

Ingrediënten:

  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 30-50 g ei, losgeklopt
  • snuf zout
  • 1 recept banketbakkersroom (zie onder)
  • 2 appels, met schil, gewassen
  • 250 milliliter water
  • 250 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje
  • scheut Calvados
  • scheut citroensap
  • abrikozenjam
  • pistaches, fijngehakt (optioneel)

Voor de banketbakkersroom:

  • 250 milliliter melk
  • ½ vanillestokje
  • 25 gram suiker
  • 25 gram custardpoeder

Extra nodig: 

  • plasticfolie
  • individuele bakvormpjes (of een muffintray), ingevet
  • bakpapier
  • blinde vulling
  • spuitzak
  • mandoline
  • kwastje

Bereidingswijze:

Van de banketbakkersroom:

  • Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje.
  • Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe.
  • Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende even goed doorkoken.
  • Laat afkoelen. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.

Van de appelbloemen:

  • Meng de bloem met de suiker en het zout. Voeg de boter en zoveel ei toe als nodig is om er een soepel deeg van te kneden.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad tot ca. 3 millimeter dik bekleed de bakvormpjes hiermee.
  • Leg een stuk bakpapier over het deeg, voeg een blinde vulling toe en bak de deegbakjes op 170 ⁰C, ongeveer 20-25 minuten. Verwijder daarna de blinde vulling en het bakpapier en laat afkoelen.
  • Roer de banketbakkersroom los, doe hem in een spuitzak en spuit een laagje room in de deegbakjes.
  • Kook het water met de suiker, het kaneelstokje, het vanillestokje, Calvados en citroensap tot alles goed is opgelost.
  • Snijd de appels met de mandoline horizontaal in flinterdunne plakjes. Voeg de appelplakjes toe aan het suikerwater in de pan en laat ze een paar minuutjes blancheren tot ze zacht zijn; het vuur mag uit.
  • Leg 15 appelplakjes dakpansgewijs op elkaar en rol ze in de lengte op. Snijd de rol in het midden door, zodat 2 ‘rozen’ ontstaan. Leg de rozen op de banketbakkersroom, 1 roos per taartje, en plooi ze mooi open. Herhaal tot u alle taartjes hebt gevuld.
  • Bestrijk de appelbloemen voorzichtig met een dun laagje licht verwarmde abrikozenjam en bestrooi eventueel met wat pistaches.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie