Amsterdamse koggetjes van Robèrt van Beckhoven.

Amsterdamse koggetjes van Robèrt van Beckhoven

Koggetjes zijn traditionele en knapperige koekjes uit Amsterdam. Er zitten kleine stukjes karamel in. In andere delen van het land staan ze ook wel bekend als nougatines of kletsmajoor koekjes. Robèrt van Beckhoven maakt de koekjes in Tijd voor MAX.

Ingrediënten, voor 48 stuks:

  • 135 gram basterdsuiker
  • 150 gram boter
  • Snufje zout
  • 150 Zeeuwse bloem
  • 25 gram ei (dit is een 0,5 ei)
  • 50 gram krokante nougat (uitgezeefd)

Bereiding koggetjes

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Mix de boter en het zout tot een zalfachtige massa. Voeg de basterdsuiker en het ei toe. Meng kort door. Is alles nog wat te stevig? Verwarm de kom dan met een föhn, dan zal het mengsel dunner worden.

Voeg de bloem in gedeelten toe en roer rustig door. Er moet geen lucht in gebracht worden. Voeg als laatste de gezeefde nougat toe. Belangrijk hierbij is alleen de stukjes te gebruiken en geen poeder mee te nemen. Roer kort door.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje. Spuit platte bolletjes en maak ze niet te groot. Houd voldoende tussenruimte, want de koggetjes lopen erg uit in de oven. Anders plakken ze aan elkaar vast.

Bak de koggetjes ongeveer 20 minuten goudbruin op 160 graden.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto: redactie Tijd voor MAX)

Geef een reactie