Duur 04:16
Gepubliceerd op 13 september 2021

Aandenken aan Holland: mosterd

In het nieuwe seizoen van Denkend aan Holland ontdekken Janny van der Heijden en André van Duin ons mooie Nederland vanaf het water. In de 1e aflevering maakt het duo een tocht door de Zaanstreek. Nieuw is de webserie Aandenken aan Holland, waarin Janny teruggaat naar de vaarroutes om culinaire souvenirs te vinden: dit keer alles over mosterd.

Mosterd

Voor André maakte Janny in Denkend aan Holland eieren in mosterdsaus. De mosterd die Janny hiervoor gebruikt komt uit Zwolle. Janny gaat langs bij de maker van de mosterd, Christian Lensen, en samen maken ze mosterd. Voor de liefhebber heeft Janny nog een extra recept waarin mosterd een belangrijke rol speelt: Kamper steur.

Kamper steur

Het volksverhaal en bijbehorende recept van de Kamper steur behoort tot de zogenaamde Kamper Uien, een spot of plaagverhaal om de inwoners en bestuurders van de streek een beetje voor gek te zetten. Kampen was zeer vereerd met een aanstaand bezoek van de bisschop en een goede maaltijd zou hem vast heel gul maken. De plaatselijke vissers werden er op uit gestuurd en vingen een enorme steur in de IJssel. Maar helaas de bisschop werd ziek en stelde zijn bezoek uit. De steur werd met een enorme bel om zijn nek teruggegooid de IJssel in, met de bedoeling dat hij makkelijk gevonden kon worden als ze hem weer wilden vangen. Maar die vis liet zich uiteraard niet meer vangen  toen de bisschop uiteindelijk toch kwam. Daarom kreeg hij bij de mosterdsaus geen steur, maar eieren te eten.

Ingrediënten Kamper steur:

  • 6 hard gekookte eieren
  • 30 gram boter of reuzel
  • 30 gram bloem
  • ca. 300 ml vis- of groente bouillon
  • zout en peper
  • ½ eetlepel grove mosterd
  • evt. gehakte peterselie

Bereiding:

Halveer de gekookte eieren en leg ze met de bolle kant naar boven op een beboterde vlakke schaal. Maal wat zout en peper over de eieren en plaats de schaal in een lauwe oven.

Verwarm de boter in een steelpan. Voeg als de boter bruist de bloem toe en roer tot een samenhangend geheel. Laat de bloem op een zacht pitje gaar worden. Schenk al roerend de bouillon er beetje bij beetje bij. Roer tot een saus zonder klontjes en laat enkele minuten doorsudderen.  Breng de saus op smaak met peper, zout en mosterd. Proef of de saus genoeg naar mosterd smaakt. Giet de saus over de warme halve eieren en strooi er de fijngehakte kruiden over.

De Kamper steur is heerlijk met gekookte aardappels of vers brood en een gemengde groene salade.

Aandenken aan Holland

In de 1e aflevering van Aandenken aan Holland heeft Janny gevist op rivierkreeftjes, in de 2e ging zij wildplukken met Freek van der Vlist. In aflevering 3 maakte Janny met chef-kok Maarten Vellekoop ricotta.

Denkend aan Holland, aflevering 4, is te zien op 13 september 2021 om 21.25 uur op NPO 1. 

(Bron recept: Janny van der Heijden)

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer