Winkelstraat

Winkelstraten zijn drukker

De economie trekt aan en dat is te zien in de Nederlandse winkelstraten. Daar is het drukker. Vooral de middelgrote steden profiteren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het retail-adviesbureau RMC, dat door middel van meetapparatuur het aantal passanten registreert.

35 procent meer consumenten

Jarenlang gaat het slecht met de Nederlandse retailers. De economische crisis, die in 2008 begint, zorgt ervoor dat veel winkels failliet gaan. Zodoende dunt het winkelbestand van Nederland flink uit. Vooral de middelgrote steden zoals Bergen op Zoom en Heerenveen voelen dit. Gelukkig lijkt het tij nu volledig te keren voor de winkels in deze steden. Zij mogen in 2017 soms wel 35 procent meer consumenten verwelkomen dan in de eerste 6 maanden van 2016.

De winkelaars weten niet alleen de middelgrote steden weer te vinden; door het hele land trekken de winkelstraten meer bezoekers. Over het algemeen is het 3,7 procent drukker dan in 2016, weet het RMC te vertellen. Dit zorgt ervoor dat de omzetten stijgen. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat met name kleding- en schoenenwinkels flink meer omzet draaien. In maart 2017 wordt er bijna 5 procent meer verdiend dan in maart van 2016.

Maastricht winkelhoofdstad

Hoewel er door de crisis veel winkels failliet zijn gegaan, hoeven de toenemende aantallen potentiële klanten niet langs lege panden te lopen. Met name in Maastricht zijn er veel winkels. De meeste per hoofd van de bevolking van heel Nederland, toont recent onderzoek van het CBS aan. De meeste winkelpanden per vierkante kilometer vindt men in Den Haag. Dit is overigens geen nieuwe ontwikkeling. Deze verhoudingen liggen al sinds 2007 zo.

Wat is uw favoriete winkelstad?

(Bron: ANP, NOS, CBS)

Geef een reactie