telefonische

Verbod op ongevraagde telefonische verkoop in de maak

Het is een grote irritatie van heel veel mensen: ongevraagd via de telefoon benaderd worden door bedrijven die op die manier iets aan de man willen brengen. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) wil in de wet een verbod op dergelijke ongevraagde telefonische verkoop vastleggen.

Expliciet toestemming

Keijzer heeft het voorstel voor het verbod opgenomen in de zogenoemde Consumentenagenda die zij maandag 8 oktober 2018 naar de Tweede Kamer stuurt. Nu mogen mensen nog gebeld worden tenzij zij anders hebben aangegeven door zich in te schrijven in het Bel-Me-Niet Register. Met het verbod mogen bedrijven of organisaties consumenten alleen nog via de telefoon benaderen als iemand daar expliciet toestemming voor heeft gegeven.

Ergernis van helft Nederlanders

Volgens Keijzer blijkt uit onderzoek dat ongeveer de helft van de consumenten zich ergert aan telefonische aanbiedingen. “Het ministerie van EZK krijg regelmatig klachten over telemarketing door bedrijven en organisaties”, aldus Keijzer. Als het verbod er komt, denkt Keijzer aan een systeem waarbij mensen bijvoorbeeld tijdens het bestelproces op een website kunnen aanvinken of ze gebeld willen worden of niet. Vergelijkbaar met het aangeven of iemand wel of niet een verkoopmail wil ontvangen. Overtreden bedrijven de regels, dan kunnen zij volgens Keijzer eerst een waarschuwing tegemoet zien en vervolgens een boete. De staatssecretaris benadrukt tegenover de NOS dat niemand een uitzonderingspositie krijgt in het nieuwe beleid, dus ook de goededoelenorganisaties niet.

Slimme apparaten beter beveiligen

Staatssecretaris Keijzer wil ook de positie van consumenten rondom het zogenoemde internet of things versterken. Hierbij zijn apparaten verbonden met het internet om gegevens te kunnen uitwisselen. Apparaten die draadloos verbonden zijn met het internet, zoals smartphones en thermostaten, moeten volgens haar aan minimale veiligheidseisen gaan voldoen. Producenten moeten daarnaast verplicht worden om gedurende een bepaalde termijn beveiligingsupdates te verstrekken. Keijzer: “In 2020 zijn naar verwachting 20,4 miljard apparaten verbonden met het internet. De snelle groei van deze markt voor bijvoorbeeld smart tv’s of slimme wasmachines biedt consumenten voordelen, maar vaak is nog onduidelijk wat zij in de praktijk mogen verwachten van een slim apparaat en waar zij terecht kunnen wanneer het apparaat niet meer goed functioneert.”

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie