boodschappenuurtje

Supermarkt geeft gehoor aan oproep kabinet en last boodschappenuurtje in voor ouderen

In andere landen bestaat het al en nu is ook Albert Heijn er op grote schaal mee begonnen: een speciaal boodschappenuurtje voor ouderen. Nu ouderen zoveel mogelijk binnen moeten blijven om besmetting met het coronavirus te voorkomen is een tripje naar de super voor velen geen vanzelfsprekende activiteit meer. Het boodschappenuurtje kan hier verandering in brengen. 

Boodschappenuurtje is een feit

Eerder deze week vragen politieke partijen D66 en 50Plus aan minister Wiebes van Economische Zaken of hij Nederlandse supermarkten niet kan bewegen tot het invoeren van speciale boodschappenuurtjes voor ouderen. In andere door het coronavirus getroffen landen hebben veel supers dit idee al omarmd en lijkt het prima te werken. ‘Een sympathiek idee’ noemt de minister het. Dit sympathieke idee wordt werkelijkheid nu Albert Heijn het invoert in al haar filialen.

De spelregels

Albert Heijn beidt deze service op werkdagen aan. Iedereen van boven de 70 kan op die dagen van 07.00 tot 08.00 uur terecht bij de plaatselijke Albert Heijn, zodat zij rustig hun boodschappen kunnen doen voordat de winkel open gaat. Zo lopen mensen minder kans om het coronavirus op te lopen én om mis te grijpen. Veel producten die nu erg in trek zijn verkopen snel uit, waardoor velen ze mislopen. Om dit tegen te gaan heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) besloten om noodvergunningen af te geven aan supermarkten zodat zij ook ’s nachts bevoorraad mogen worden.

Het boodschappenuurtje van de Albert Heijn is alleen voor ouderen toegankelijk en de winkel vraagt mensen die niet binnen de doelgroep vallen dan ook nadrukkelijk om op een ander tijdstip boodschappen te komen doen. Ook benadrukt Albert Heijn dat het boodschappenuurtje specifiek bedoeld is voor mensen die niet online hun boodschappen kunnen bestellen of iemand hebben die ze kan doen. Als zij wel hulp kunnen krijgen op dit gebied of online boodschappen kunnen kopen, zouden deze opties volgens de supermarktketen de voorkeur moeten genieten. Binnen blijven is immers nog steeds de allerbeste optie

Wie volgt het voorbeeld?

Tot nu toe is Albert Heijn de eerste supermarktketen in ons land dat het boodschappenuurtje landelijk invoert. Jumbo biedt het aan in geselecteerde filialen. Of zij het initiatief verder gaan verspreiden onder hun winkels is op het moment van schrijven nog onbekend.

Als meer supermarkten bekend maken een speciaal boodschappenuurtje in te voeren zullen wij dit artikel aanvullen.

(Bron: Albert Heijn, ANP)

Geef een reactie

Reacties (4)

    BepKaptijn says:

    het uurtje is wel belachelijk vroeg.
    dan moeten we om 6 uur opstaan
    dit is echt geen optie
    voor elkaar boodschappen doen is een betere optie
    bv bij ons in de buurt is er een app geopend waar je hulp kan vragen voor deze boodschappen

    Marian Drenth says:

    Het is fijn dat er aan de ouderen wordt gedacht. Maar waarom zo’n belachelijk vroeg uur? De meeste ouderen zijn echt niet zo vlot om om 6:00 uur uit bed te stappen om 7:00 uur bij Albert Heijn te zijn. Heel jammer nu moet ik toch voor een andere oplossing zorgen.

    oosterwijck says:

    Door deze gezondheidscrisis worden we weer even op de plaats gezet. … We hebben weer even gezien, hoe belangrijk sommige beroepen zijn, zoals: de mensen in de zorg, de boeren, de vrachtwagenchauffeurs, om er een paar te noemen. Alle schapen in Europa hebben schaapachtig in hun handen staan klappen, maar zullen we deze mensen ook financieel gaan waarderen. Als we nu de salarissen van bankiers en verzekeraars halveren (een groep zakkenvullers, die zichzelf onterecht topsalarissen hebben toebedeeld) kunnen we de salarissen van de echte helden sterk opwaarderen, zonder dat de totale kosten toenemen.

    Groenleven says:

    m.i. is dit voor ah een ordinaire reclamestrategie om op een tijdstip dat niemand komt een nieuwe groep klanten aan te boren en zodoende nog meer winst te maken.
    veel ouderen hebben artrose, reuma, hart of longproblemen en moeten even bijkomen nadat eerst medicatie ingenomen is. om nog maar niet te spreken van een kopje thee en boterham o.i.d. maar nee , ah wil dat we ons inspannen op een moment dat dat nog niet gaat.
    dit is a-sociaal ook omdat het alleen 70+’ers aangaat. ik ben 67 en heb een paar auto immuun aandoeningen en hoor dus tot de kwetsbare groep en wat te denken van de invalide jongeren met progressieve ziekten die ook kwetsbaar zijn??

    hopelijk komen andere winkels te hulp zodat er onderling tussen winkels afspraken gemaakt worden zodat op verschillende momenten een uur of 1 1/2 voor kwetsbare mensen is per wijk / dorp / stad