toiletten

Openbare toiletten iets schoner, maar nog niet schoon genoeg

Was het in 2016 nog slecht gesteld met de hygiëne in toiletten, in 2017 lijkt het iets beter gesteld met de openbare toiletten in Nederland. Van de 150 onderzochte toiletten blijkt 39 procent schoon. Een verbetering, maar nog lang niet schoon genoeg.

Lichte stijging

Het vakblad Service Management organiseert in samenwerking met schoonmaakgroothandel Facility Trade Group dit jaar voor de 33e keer het Nationaal Toiletonderzoek. 150 toiletten over verschillende locaties zijn onderzocht. In 2016 is 27 procent van de toiletten schoon. Een flinke daling ten opzichten van de voorgaande jaren. Dit jaar stijgt dit percentage naar 39 procent. De damestoiletten zijn met 53 procent het schoonst. In 2016 is dit nog 41 procent. Bij de heren zijn de toiletten ook iets schoner. Zij gaan van 25 naar 35 procent.

Vermijd de toiletbril

Het minst hygiënisch op het toilet is de zitting. De toiletbril is een bron van bacteriën. Maar liefst 32 procent is vervuild. Ook de spoelknop van het toilet en de knoppen van de kraan zijn besmet. 1 op de 4 spelknoppen blijkt ernstig besmet en een kwart van de knoppen van de kraan is verontreinigd. Het handvat aan de binnenkant van de toiletdeur en de draaiknop van het slot, blijkt ook een bron van bacteriën te zijn. De knoppen blijken in 6 procent van de gevallen besmet te zijn.

De zorg scoort hoog

Als u dan toch van een openbaar toilet gebruik moet maken, ga dan naar een representatief hotel of restaurant. Uit het onderzoek blijkt dat 44 procent van de toiletten daar schoon zijn. Ook de zorg scoort hoog. 44 procent van het sanitair is goed. Gemeentehuizen, bibliotheken en stations scoren redelijk. 35 procent van de toiletten zijn schoon. In warenhuizen en bouwmarkten is 28 procent van het sanitair goed te noemen.

Het schoonste toilet in Leiderdorp

Het schoonste openbare toilet van Nederland vindt u in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Dat is overigen niet zonder reden. Het ziekenhuis laat weten in de openbare ruimtes maar liefst 5 keer per dag de toiletten te reinigen. “De schoonmaker is bij ons minstens zo belangrijk als de chirurg, want als het niet schoon is, kan de chirurg niet opereren. Dat belang mogen we nog wel eens vaker naar voren brengen. Daarom zijn we ook blij met deze erkenning”, aldus Walter van der Wilt manager servicecentrum van het Alrijne Ziekenhuis.

(Bron: ANP)

Geef een reactie