Samenwerking voor ‘witte’ geldautomaten

De Rabobank, ING en ABN AMRO willen hun geldautomaten ombouwen tot ‘witte’ automaten. De banken zijn op dit moment in gesprek met Geldservice Nederland (GSN) om te kijken of het mogelijk is een landelijk netwerk van neutrale geldautomaten op te zetten.

De ‘witte’ geldautomaten

De partijen onderzoeken of er een standaardgeldautomaat kan komen. Mensen kunnen daar maximaal pinnen, hun banksaldo opvragen en storten, ongeacht aan welke bank ze verbonden zijn. Ook kunnen de banken dan automaten plaatsen waar nu een tekort is, en verwijderen waar een overschot is. Zo blijft contant geld beschikbaar en toegankelijk voor iedereen. Ook zijn automaten op deze manier beter te beveiligen.

Pinnen en plofkraken

De reden voor het initiatief is dat banken steeds meer geldautomaten weghalen. Er is minder behoefte aan contant geld, doordat Nederlanders vaker met hun pinpas betalen. Daarnaast neemt het aantal plofkraken toe. Maar het gevolg hiervan is dat contant geld niet voor iedereen toegankelijk is, terwijl er wel vraag naar is.

Samenwerking

De Nederlandsche Bank reageert positief op het plan. De 3 banken en GSN gaan de samenwerking ook met relevante maatschappelijke instellingen en toezichthouders als de ACM bespreken. Verder wordt er gekeken of andere banken zich bij het project kunnen aansluiten. De bedoeling is dat de partijen in het najaar van 2017 een samenwerkingsovereenkomst gaan tekenen. Vooralsnog verandert er dus niets voor de klant.

(Bron: ANP, de Volkskrant, Rabobank)

Geef een reactie