Pakketkluizen

PostNL-punten verdwijnen, pakketkluizen juist in opkomst: hoe werkt dit?

De pakketpunten van PostNL gaan stapsgewijs uit de Albert Heijn verdwijnen. Ondertussen worden onbemande pakketkluizen steeds populairder. Hoe werkt deze bezorg- en afhaalmethode? En zijn er nog fysieke locaties waar u pakketjes kunt versturen en afhalen?

Laatste PostNL-punten gaan uit Albert Heijn verdwijnen

Albert Heijn heeft in 2016 al een reorganisatie doorgevoerd, vanwege de grote werkdruk bij het baliepersoneel. Eind 2022 zijn er nog 27 Albert Heijn-filialen met een PostNL-pakketpunt over. Maar ook die ophaalpunten zullen verdwijnen. Zodra één van die filialen aan een verbouwing toe is, zal Albert Heijn het PostNL-pakketpunt sluiten.

Onbemande pakketkluizen in opkomst

De supermarktketen zal meer inzetten op onbemande pakketkluizen. Hoe werkt dit precies? Het idee van de pakketkluis is dat de bezorger uw online bestelling erin achterlaat, zodat u die op een moment naar keuze op kunt halen. Als het pakketje in één van de kluizen ligt, bent u de enige die de bewuste kluis kan openen. U kiest zelf voor de locatie waar u uw pakket ophaalt en u krijgt bij uw bestelling een code om de pakketkluis te openen. Let er wel op dat u dit tijdig doet. Bij PostNL blijft een pakketje bijvoorbeeld maximaal 3 dagen in de kluis liggen, bij DHL 7 dagen. De bezorger laat u normaal gesproken weten hoeveel dagen u heeft om uw bestelling af te halen. Overigens kunt u ook gebruik maken van de pakketkluis, als u juist zelf een pakketje naar iemand anders stuurt.

Deze methode bestaat al een paar jaar in Nederland en wordt steeds populairder. Niet alleen PostNL, maar ook bedrijven als Bol.com, DHL, UPS en Amazon hebben hun eigen varianten. PostNL heeft zelfs de pakketkluis-aan-huis op de markt gebracht. Die kunt u thuis bij de voordeur hangen, zodat u niet thuis hoeft te blijven voor uw pakketjes. Hoe dit in de praktijk werkt, ziet u in onderstaande video. Houd er wel rekening mee dat sommige pakketten te groot zijn voor de kluis en dat er (meestal) maximaal 1 tegelijk in past.

Zijn er nog bemande en fysieke pakketpunten?

Via de website van PostNL kunt u opzoeken of er in uw buurt pakketkluizen of reguliere PostNL-punten zijn. In totaal zijn er meer dan 3.750 van dat soort locaties in Nederland. Want Albert Heijn gaat weliswaar afscheid nemen van de PostNL-pakketpunten, maar u kunt ze nog wel vinden in andere supermarkten. Ook kunnen er pakketpunten zijn in bijvoorbeeld tabakszaken, fietsenwinkels, tuincentra en bouwmarkten. En bij mensen thuis.

Zo heeft Margje uit Julianadorp een pakketpunt aan huis gehad, voor haar buurtgenoten. “Ik heb het 5 jaar gedaan omdat ik thuis kwam te zitten. Dat sociale isolement, ik werd er gek van”, vertelt ze in januari 2023 aan De Telegraaf. De vergoeding voor het beheren van dit pakketpunten is bescheiden. Maar dat is niet het belangrijkste voor Margje. “Het levert sociale rijkdom op.”

Gaan pakketkluizen de huis-aan-huisbezorging vervangen?

Ondanks de opkomst van de pakketkluizen is de bezorging aan huis verreweg de populairste methode. In 2022 komt ruim 90 procent van alle bezorgde pakketjes bij de ontvanger thuis. Of bij hun buren. DHL en PostNL willen nog veel meer ophaalkluizen laten bouwen, maar de busjes van pakketbezorgers zijn dus nog lang niet uit het straatbeeld verdwenen. Het lijkt aannemelijker dat de ophaalkluizen juist de fysieke ophaalpunten verdringen. Voorlopig zijn er nog de nodige PostNL-pakketpunten, op diverse locaties, maar winkeliers profiteren er nauwelijks van. “Het is een hoop gedoe, de pakketten nemen steeds meer ruimte in en je verdient er niets aan”, vat Theo Urselmann van brancheorganisatie Vakcentrum in gesprek met De Telegraaf samen.

(Bron: Distrifood, ANP, De Buren, PostNL, De Telegraaf, DHL. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

 1. Dirck says:

  Afhalen gaat prima maar als ik sticker moet printen, dan is de inkt droog en weer naar loket.
  Ga weer naar inleverpunt met Smartphone, scan en ze plakken sticker maar afhalen gaat prima.
  Als er in de afhaal muur geen sticker printer voor op pakket kan?
  De afgeef punten kregen vaak retouren en veel werk maar de afhaal gaat prima bij diverse aanbieders.

  De tijd zal het leren maar afhalen bestelde gaat tot nu toe prima!