mondkapje

Ook Nederland aan het mondkapje tegen coronavirus, zelf maken of kopen?

Vanaf 1 juni 2020 is het verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Het gaat om de niet medische variant en reizigers moeten ze zelf regelen. Wie ze niet draagt riskeert een boete. Maar wat houdt een niet medisch mondkapje in en moet u die kopen of kunt u ze ook zelf maken? En hoe gebruikt u zo’n mondkapje correct tegen het coronavirus?

Waarom nu wel ineens een mondkapje?

Vanaf 1 juni gaat de dienstregeling van het OV weer helemaal in bedrijf. Wel wordt de bezetting beperkt tot 40 procent en blijft het alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Plezierritjes zitten er dus nog niet in. Ondanks de beperking zal het drukker worden in treinen, bussen, trams en metro’s. Reizigers kunnen ondanks allerlei extra maatregelen die de vervoersbedrijven nemen dan niet altijd 1,5 meter onderlinge afstand bewaren. Daarnaast is de extra controle ‘aan de deur’, zoals bijvoorbeeld bij kappers ingesteld wordt, bij reizigers niet haalbaar. Er kan niet aan iedere reiziger gevraagd worden of zij klachten hebben. In deze specifieke situatie kunnen mondkapjes daarom wél helpen om het coronavirus niet weer ruim baan te geven, stelt premier Mark Rutte tijdens het persmoment van woensdag 6 mei.

Mondkapje correct gebruiken

Het wetenschappelijke bewijs voor het nut van een mondkapje bij het bestrijden van het coronavirus is volgens de premier nog steeds “dun”, maar bij correct gebruik is er “een beperkt positief effect” te zien. Alles staat en valt bij dat correcte gebruik. Dat is de reden dat eerder steeds gezegd is dat mondkapjes geen toegevoegde waarde hebben. Zo worden ze wel opgezet zonder eerst de handen te wassen en wordt de buitenkant van het kapje door velen aangeraakt, waardoor het virus ook aan de handen kan blijven zitten. Wie vervolgens iets aanraakt of in de ogen wrijft, kan alsnog iemand besmetten of zelf besmet raken. Ook moeten ze voortdurend door weer een nieuw exemplaar vervangen worden. In de praktijk is dat lastig realiseerbaar, maar door voor het opzetten goed de handen te wassen en het kapje tijdens het gebruik niet aan te raken wordt hun werking in elk geval betrouwbaarder. Bij het afzetten moet het kapje zo min mogelijk aangeraakt worden en de handen onmiddellijk gewassen worden.

Medisch of niet medisch mondkapje?

Het blijft van kracht dat medische maskers schaars zijn en voor met name zorgpersoneel bedoeld blijven. Medische mondkapjes (met FFP2) worden uitgebreid getest en bieden een hoge bescherming aan de drager ervan. Reizigers zijn verplicht de eenvoudigere mond-neuskapjes te kopen of zelf te maken. De branchevereniging voor ov-bedrijven heeft al wel laten weten dat er een bepaalde standaard geldt: shawls en andere mondbedekkingen zijn níet afdoende. De overheid komt nog met een uitleg hoe een mond-neus-kapje het best zelf gemaakt kan worden. Die informatie wordt online gezet, heeft Rutte tijdens het persmoment gezegd.

Mondkapje zelf maken?

Na het hamsteren van toiletpapier lijkt een nieuwe run op niet medische mondkapjes op de loer te liggen. Zo stappen er al steeds meer bedrijven, die normaal andere producten maken over op het maken van mondkapjes. Maar zoals Rutte aangegeven heeft, zijn ze dus ook zelf te maken. In andere landen zijn ze daar al veel verder mee, maar ook in Nederland neemt het een vlucht. Het internet staat inmiddels vol met inspiratiefilmpjes hoe u zelf een mond-en-neus-masker kunt maken. Met bijvoorbeeld een sok of t-shirt. Hoe doeltreffend die zijn is overigens afhankelijk van de gebruikte lagen en materialen. Hieronder enkele voorbeelden.

Maak zelf mondkapje

Maak zelf mondkapje

Geplaatst door Hart Voor De Hoeken op Zondag 3 mei 2020

Mondkapje kopen

Wie liever een mondkapje koopt, kan bij veel bedrijven terecht. Grote webwinkels bieden ze vanaf nu weer wel aan en ook drogisterijketens en Hema gaan mondkapjes verkopen. In het geval van Hema willen ze die ook in de stationswinkels aanbieden.

(Bron: Rijksoverheid, ANP, NOS, OV-NL, NRC)

Geef een reactie

Reacties (21)

  Elisabethr says:

  Waarom geven jullie nu toch het voorbeeld om van een sok een mondkapje te maken, terwijl meneer van Dissel dat te sterkste afraad.??

   zwemster says:

   omdat wij kudde volk zijn. Niet doen wat Rutte zegt want je moet alleen kapjes dragen die jezelf beschermen en dat zijn nu eenmaal de FFP2 kapjes, gewoon overal te koop voor de consument.

  marianke brugman says:

  Omdat het een wassen neus is. We worden voor de gek gehouden.

   zwemster says:

   zeker weten. We worden met heel veel zaken goed in de maling genomen. Denk aan groepsimmuniteit, testmateriaal, tekorten mondkapjes, verpleeghuizen, thuiszorg, huishoudelijke hulp en mantelzorgers

  Loesloes says:

  Ik koop waarschijnlijk die herwasbare mondkapjes. Ik denk dat dat het handigste is als ze voor vliegreizen met vakantie ook verplicht worden . En op stille momenten zullen we straks ook wel weer voor de fun in ons OV mogen.

  pk49 says:

  ik heb het ook geprobeerd,maar de juiste maat sok is het probleem. Met mijn maatje 44 wordt het min of meer een hoodie. Bovendien is deze stof te dun, dus dan moet er iets erbij/onder geplakt worden, om het beste resultaat te behalen. Een stofzuigerzak of zoiets.

  johanna78 says:

  Waarom wordt er steeds gezegd dat gecertificeerde mondkapjes moeilijk verkrijgbaar zijn? Ik heb ze zonder enig probleem op internet besteld en binnen een paar dagen gekregen. Iedere hoeveelheid is te bestellen.

   zwemster says:

   Ik ook zowel bij Medica Markt als bij efarma voor redelijke prijzen. Het kabinet wil gewoon niet dat we ze dragen omdat er dan minder zijn en de prijzen voor het consortium omhoog gaan en de overheid meer moet neerleggen, dus mogen wij ziek worden en is er meteen een reden om ons uit het ov te houden.

  johanna78 says:

  Waarom wordt er steeds gezegd dat gecertificeerde mondkapjes moeilijk verkrijgbaar zijn? . Ik heb ze zonder enig probleem voor een redelijke prijs kunnen bestellen op internet en binnen een paar dagen had ik ze in huis.

  Jan 57 says:

  Er word gezegd dat iedereen straks een mondkapje in het ov moet dragen, maar als iemand copd heeft en benauwd word van het dragen van een mondkapje kan dus niet mee met het ov, daar hoor ik niemand over. Iemand een idee!

   zwemster says:

   u kunt dit uitleggen bij uw zorgverzekeraar en dan om tijdelijk ziekenvervoer vragen want u kunt immers niet met ov reizen, er bestaat een hardheidsclausule voor dit soort dingen.
   Ook zou ik als ik u was een mail sturen naar de tweede kamer leden van de div. partijen en hier melding van maken zodat dit tijdens de besprekingen in de 2e kamer aan de orde kan komen.

   ik had geen recht op solo vervoer met ziekenvervoer en heb de div. partijen erop gewezen dat als ik met meerdere tegelijk in een ziekentaxi word vervoerd dat er dan geen sprake is van 1,5 m. afstand en geen mondkapjes etc. Kort daarop kreeg ik ziekenvervoer in een rolstoelbustaxi waardoor er nu 1,5 afstand is met de andere reiziger s.
   Je moet in dit land helaas zelf overal achteraan. Men denkt hier niet verder dan de neus lang is.

  zwemster says:

  ik ga gewoon de FFP2 maskers dragen. Deze had ik al begin maart via bol.com ontvangen. Dus ver voordat Rutte uitspraak deed dat je geen FFP2 maskers mag dragen. Het is trouwens onzin, want waar ik ze heb gekocht, daar koopt het consortium voor de zorg ze niet, want anders hadden ze deze al tegen die tijd gekocht dat ik ze had gekocht. Ik zorg dat ik de factuur in ov bij me heb zodat ik kan aantonen dat ik ze al lang in mijn bezit had.

  Verder is het zo dat dit de enige mondkapjes zijn die mijzelf beschermen. De groen/blauwe chirurgische mondkapjes beschermen alleen de ander tegen jou dus als ik tegenover iemand sta met zo een goedkoop zelf gemaakt mondkapje dat nauwelijks bescherming biedt en diegene is toevallig besmet dat loop ik heel veel risico als ik met die trein of bus naar mijn cardioloog moet en het ov helaas niet kan mijden. Dus blijkbaar wil kabinet meer besmettingen hebben als we geen goede FFP2 mondkapjes mogen gebruiken. Tenslotte heb ik voor zo een mondkapje 6 euro per stuk betaald en dit gaat Van Rijn er niet voor betalen dus kopen ze deze mondkapjes niet voor het zorgpersoneel en kan ik er gelukkig wel mee lopen. Een schande dat mensen die bijv. in de bijstand zitten nu verplicht worden een eigen gemaakt mondkapje dat m.i. totaal geen bescherming biedt, te gaan dragen omdat zij geen geld voor een bijv. chirurgisch mondkapje hebben (dit zijn dus geen FFP2 mondkapjes)

  Verder als die FFP2 mondkapjes voor de zorg zijn, waarom heeft mijn thuiszorg dan geen mondkapjes als ze mijn ogen druppelen of helpen bij wassen en aankleden.

  zwemster says:

  ik ga gewoon de FFP2 mondkapjes dragen in het OV want dit zijn de enige mondkapjes die mijzelf beschermen tegen een ander die bijv. een eigen gemaakt mondkapje draagt en besmet is want die mondkapjes laten net als de chirurgische mondkapjes alles door qua virus. De groene chirurgische mondkapjes beschermen alleen de ander en niet jezelf (zie apotheek efarma.nl) off. apotheek bij Zilv. Kruis.

  Loes63 says:

  Waarom zou het virus zich alleen aan mondkapjes hechten vraag ik me steeds af? Het advies om die dingen voorzichtig af te doen is wat zinloos volgens mij. Het lijkt mij dat mijn haar, jas, broek en schoenen, tas.. of wat dan ook, net zo besmet worden dus die mag je dan ook niet meer aanraken. Jas, tas en schoenen gaan niet elke dag in de was.
  Bovendien, als iedereen mondkapjes draagt wordt er niets rondgesproeid en kan je je kapje, haar, jas, broek, tas en schoenen gewoon veilig aanraken.
  Maar ik zal weer wat vergeten in mijn logica en straks “ojaaaa, wat stom” denken na reacties. ?
  Verder ben ik gelukkig niet afhankelijk van OV want ademen door een mondkapje is als ademen door een rietje.
  Hopelijk is er een oplossing voor anderen die ook geen mondkapje verdragen.

  Bezorgde Nederlander says:

  Burgers maak zelf geen kapjes en luister vooral niet naar die dwaze Rutte en van Dissel ,die zelfbenoemde CEO van het RIVM. We worden in de maling genomen. Koop de enige goede FFP2 kapjes, die zijn er nog genoeg. Rutte en het RIVM willen van de lastige dure oudjes af in deze materialistische maatschappij. Weten we het nog die opmerkingen van die enge Disssel……… ´ het is niet zo besmettelijk´´ en tijdens carnaval zit je niet op elkaar ´´ kinderen zijn niet de bron´´ ´er zijn niet genoeg testen´´ allemaal onzin er waren genoeg testen ook voor personeel in verpleeghuizen maar het RIVM hield dit tegen, kinderen zijn aan het virus overleden en hebben ook volwassenen besmet uds er komt beste burgers een tweede golf aan en de kapersbranche en de leerlaren zij de proefkonijnen. Dit moet stoppen en daarom moet er een strafrechtelijke procedure gestart worden tegen Rutte 3 en het RIVM en Outbreak Team.

   WeeGee says:

   Dank voor deze duidelijke reactie. Ik hoop dat u zo snel mogelijk solliciteert bij het RIVM en ook bij de WHO! Ze zitten te springen om mensen die vanaf het begin van deze pandemie al precies wisten wat het voor virus was. En dus wat je allemaal ertegen moet ondernemen. Ik neem aan dat u dan ook alle andere nadelige aspecten kunt oplossen zoals hoge werkloosheid etc. Niet alleen in Nederland maar op de hele wereld. Mocht u hierbij beslissingen nemen waarvan later blijkt dat het anders zou hebben gemoeten, dan wordt er tegen u natuurlijk ook wel een strafrechtelijke procedure gestart. Ik wens u veel succes.

  Bezorgde Nederlander says:

  beste WeeGee,
  Allereerst bedankt voor je reactie en aanbeveling bij het RIVM en de WHO. Ik wil hier toch nog even op reageren als je het niet erg vind.

  Ik zal niet gaan solliciteren bij het RIVM omdat ik gewoon nu van mijn pensioen wil gaan genieten na jarenlang hard werken. Ik heb in mijn werkbare jaren ook verkeerde inschattingen gedaan, logisch en ook menselijk. Maar ik heb wel in de maatschappij gestaan en niet er buiten! Maar deze meneer (eigenlijk nog te veel eer voor deze Drs en Prof.) van Dissel staat toch echt buiten onze samenleving.
  Hij wil nu ook weer met de effectiviteit van de mondkapjes erg belerend overkomen als je leest dat hij bijvoorbeeld bang is dat burgers het kapje verkeerd op zijn kop of omgekeerd op gaan zetten. Of dat iemand met klachten juist dan nog naar buiten gaat door wat hij vaak zegt schijnveiligheid. Tuurlijk kan je niet weten wat een virus aanricht logisch maar je kan wel kijken naar hoe andere Europese landen corona hebben aangepakt. Hij heeft als adviseur van dit kabinet essentiele fouten gemaakt in het begin en nu ook nog steeds waardoor, bij de tweede golf die er aan zit te komen, er weer onnodig veel burgers straks zullen worstelen en overlijden op de IC´s. Weet u het nog mondkapjes waren in maart niet nodig bij de verpleeghuizen. Nou de triage – tenten stonden al stand-by bij de diverse ziekenhuizen. Deze code zwart is op tijd door het hoofd van de IC´s afgewend door handig de lastige oudjes thuis, in overleg met de huisarts , te laten sterven en de patienten die er niet meer bij konden door te sturen naar Duitsland. Beste WG verklaart u dan eens aan mij het verschil tussen het RIVM besluit voor contactberoepen zoals kappers die hoeven geen mondkapjes te dragen(wordt aanbevolen) en het wel verplichten van mondkapjes in het OV? Ik snap daar niks meer van en ik ben niet echt, als ik dat van mijzelf mag zeggen, laaggeletterd . Wat ik als leek wel begrijp is dat dit nu bij de kappers een enorme besmettingshaard gaat worden , waar wij de resultaten binnen ongeveer 10 dagen al zullen merken. Er is gewoon meer aan de hand. Minister Bruins heeft op tijd de biezen genomen en minister van Onderwijs Slob is zich nu al aan het indekken met zijn opmerking over de start van de scholen dat hij een ´´dubbel gevoel er over heeft´´ ja ja altijd makkelijk als het toch nog fout gaat met de besmettingen van leraren en kids. Rutte 3 is niet echt afgestapt van zijn groepsimmuniteit hij wil eerst even proefdraaien met deze lockdown en als er te dure vervelende oudjes daardoor sterven(kinderen gaan natuurlijk graag weer naar opa en oma om te laten zien hoe het op school ging)is dit mooi meegenomen, minder AOW en ook makkelijk voor de pensieonfondsen. Ik hoop daar niet bij te zijn als oudje van 62 en draag daarom een goedgekeurd FFP2 kapje al was het alleen maar om van Dissel te pesten. Wie fouten maakt moet zich verantwoorden ,daarom mijn pleidooi voor een gerechtelijk onderzoek………………..

  Embvr says:

  Waarom MAX nu juist de meest niet effectieve zelf gefabriceerde mondkapjes op de site zet is mij een raadsel. Hier hebben wij dus niets aan.
  Wat ik me tevens afvraag; commentaar genoeg hierop, maar………..MAX reageert dus nergens op.
  Dus lijkt het mij totaal overbodig via deze pagina commentaar te leveren.

   MAX Vandaag says:

   Beste Embvr, bedankt voor uw reactie. Met dit artikel willen wij geenszins beweren dat zelf gefabriceerde mondkapjes net zo effectief zijn als professionele mondkapjes. We geven er enkel mee aan hoe ze eventueel eenvoudig zelf gemaakt kunnen worden wanneer ze in het OV verplicht zijn geworden. We zullen bij de voorbeelden van de mondkapjes nog een extra nuance vermelden over de effectiviteit ervan.

   In het artikel vindt u overigens ook een link naar de aanwijzingen vanuit de overheid om een niet medisch mondkapje zelf te maken: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2020/05/09/covid-19-niet-medisch-mondkapje

  Wouter Bruinsma says:

  Als je zelf mooie mondkapjes wil maken; er zijn kant en klare zelfmaak sets beschikbaar. Zo kun je een professioneel uitziend mondkapje maken. Kijk bijvoorbeeld eens op ademfilter.nl. Daar staat duidelijk uitgelegd hoe je te werk moet gaan, en de verschillende benodigdheden zijn daar ook te koop. Op die manier maak je je eigen mondkapje, en ben je (als je er meerdere wil maken, voor je familie en vrienden) waarschijnlijk ook goedkoper uit dan een mondkapje kopen.

  oosterwijck says:

  Dat het RIVM en de WHO niet eerlijk zijn over het gevaar (en de gevolgen) van dit Corona virus en enkele varianten, die gelijktijdig in omloop zijn, is wel duidelijk. Ook zijn deze twee instellingen niet duidelijk over de bron van deze virussen (spontaan ontstaan door de wil van God, of gemaakt in een laboratorium in het kader van biologische oorlogsvoering). Bij autopsie van overledenen blijkt dat de longen totaal aangevreten zijn. Dat houdt in, dat de mensen die dit virus overleefd hebben, hun verdere leven lang, met een beperkte longcapaciteit moeten leven. Het is te gemakkelijk gezegd, dat deze virussen slachtoffers zoeken in de hogere leeftijdsgroep. Zeker is, dat de mensheid, tot het einde der tijden, zal moeten leren leven met dit gevaar en voor altijd een andere levensinvulling zal moeten aanmeten. Opvallend is, dat in enkele landen, geen Corona besmetting voorkomt, of anders in de kiem gesmoord wordt (door medicijnen). Vertrouw daarom niet op adviezen en richtlijnen van politici of virologen. Die wijsneuzen zeggen maar wat en veranderen per dag van mening.