Duur 03:30
Gepubliceerd op 25 februari 2020

Waarom wordt het dragen van een mondkapje niet aanbevolen in Nederland?

In Oostenrijk is het verplicht tijdens supermarktbezoek, in Duitsland wordt het aangeraden en ook in de Verenigde Staten lijkt het dragen van een mondkapje binnenkort eerder regel dan uitzondering. In Nederland wordt het dragen van zo’n kapje niet geadviseerd. Waarom is dat zo?

Verdeeldheid

Al sinds de uitbrak van het coronavirus in China is er veel te doen over het mondkapje. Helpt zo’n papieren, plastic of stoffen kapje nu wel of niet om het virus buiten het lichaam te houden? Hierover zijn de meningen wereldwijd nog altijd sterk verdeeld. Zoals al beschreven adviseren verschillende landen hun bewoners neus- en mondbescherming te dragen, maar heeft dit wel zin?

“Het heeft geen zin”

Het Nederlandse RIVM denkt van niet, net als de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Al voordat het coronavirus Nederland aandoet verkondigt het RIVM dat het dragen van een mondkapje eigenlijk geen enkele zin heeft. Op 1 april 2020 benadrukt RIVM-directeur Jaap van Disselhet nogmaals in de Tweede Kamer: “Mondkapjes opdoen heeft geen enkele zin.” Waarom niet, vraagt u zich af? Volgens het RIVM hebben mondkapjes vaak een averechts effect, omdat zij veelal verkeerd worden gebruikt. Zo wordt de buitenkant van het kapje voor velen aangeraakt, waardoor het virus ook aan de handen kan blijven zitten. Wie vervolgens iets aanraakt of in de ogen wrijft, kan alsnog iemand besmetten of zelf besmet raken. Daarnaast is er nog een reden waarom mondkapjes niet worden aanbevolen door het RIVM. Op de website van de instantie wordt dit toegelicht: “De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid.” Alleen mensen die zelf besmet zijn, in de zorg werken of mantelzorg verlenen wordt geadviseerd om een (goedgekeurd) mondkapje te dragen.

Standpunt van de WHO

Het RIVM staat hierin niet alleen. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is er van overtuigd dat mondkapjes enkel schijnzekerheid bieden. De WHO is zelfs bang dat mensen door een mondkapje het nut van frequent handwassen of genoeg afstand houden niet meer inzien, omdat zij zichzelf veilig wanen. Daardoor kunnen zij een gevaar vormen voor hun omgeving.

Ook de WHO adviseert mensen daarom om niet zomaar een mondmasker op te zetten. Alleen mensen die zelf ziek zijn, in de zorg werken of mantelzorg verlenen kunnen dit volgens de wereldgezondheidsorganisatie beter wel doen.

Dokter Ted over het mondkapje

MAX huisarts Ted van Essen is er ook van mening dat een mondkapje opzetten niet helpt tegen corona. In de video bovenaan dit artikel legt hij uit waarom.

(Bron: Trouw, RIVM, WHO)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Corrine says:

  Als dokter Ted nu eens terug kijkt naar zijn uitspraken die hij maakt over de zin en onzin over mondkapjes als dit niet zou werken dan hebben de specialisten ze ook niet nodig Ook de uitspraak dat er hier geen Corona virus is alleen maar een griepje terwijl de Corona al bezig was vele slachtoffers te maken . Vele mensen die naar dit programma kijken nemen en wat daarna in andere programma`s en specialisten gezegd en uitgelegd wordt met een korreltje zout
  Ik hoop dat dokter Ted hier ook nog wat van zich zelf kan leren

  O-moe-loes says:

  Wat is er gebeurt met de afgekeurde mondkapjes uit china ???
  Zet ze in voor thuiszorg medewerkers !!!
  Dan hebben zij in ieder geval wat bescherming .
  Ik snap er niets van dat er iedere dag vermeld wordt dat er tekorten zijn ,
  en mensen thuis of op een afdeling in het ziekenhuis mensen mondkapjes zitten te naaien !!!
  Al zou het schijnveiligheid zijn …maak het mogelijk voor wie wil …
  Dat die mondkapjes te koop zijn!
  Idd waarom Oostenrijk, en Aziatische landen wel ? En nu Amerika ook In beraad hierover .
  Om in het openbaar mondmaskers te dragen ..

  En wij ??? ……
  H.gr. L.A. v. Drunen .

  Salute says:

  Goed bedoelde initiatieven moet je niet de kop indrukken. Alle kleine beetjes helpen. Baat het niet, schaden doet het ook niet. Zeker als er niets beters beschikbaar is.

   Turtial says:

   Rutte en de Jonge kunnen dit wel roepen dat mondkapjes geen nut hebben maar mijn inziens moeten ze dit wel zeggen want ze zijn er voor de particulieren gewoon niet

  RamsesVVV says:

  Het is onzin om te zeggen dat het niet helpt om een mondkapje te dragen. Op dit moment (19 april 2020) is het in Florida (USA) zelfs verplicht om tijdens het winkelen een mondkapje te dragen. Als je hier in Nederland een mondkapje draagt (zelfs als 80-jarige) kun je een pak slaag krijgen. Achterlijk!! Omliggende landen laten het aan de mensen zelf over om het wel of niet te doen. Nederland is weer eens het beste (nu het slechtste) jongetje van de klas! Koop zo’n kapje en draag het tijdens het winkelen!! Doen!!

Bekijk ook

Meer