Ransomeware

Nederland is digitaal veilig, maar voor hoe lang?

Afgelopen vrijdag 12 mei 2017 zijn in meer dan 150 landen computers besmet het ransomware. De grootschalige cyberaanval heeft in Nederland gelukkig nauwelijks gevolgen gehad. Alleen de betaalautomaten van Q-park zijn getroffen. Nederland is op het gebied van digitale veiligheid op de goede weg, maar moet wel investeren om bij te blijven. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is uitgevoerd.

Ransomeware

De grootschalige cyberaanval troffen grote delen van Groot-Brittannië, waaronder ziekenhuizen. Naast ziekenhuizen zijn ook telecom- en elektriciteitsbedrijven in Spanje, Rusland en Azië getroffen. Ook het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zegt getroffen te zijn.

Volgens Rick Gevers, specialist op het gebied van internetbeveiliging, is de ransomware verspreid via e-mails met een bijlage. “Als één medewerker op zo’n link klikt, installeert het programma zich automatisch. Zo kunnen in één klap alle computers in een bedrijf worden uitgeschakeld.” Ransomware is schadelijke software die computers gijzelt. Bij een aanval wordt een computer geblokkeerd doordat bestanden op het systeem worden versleuteld totdat de gebruiker een geldbedrag overmaakt naar een rekeningnummer dat door de aanvaller wordt aangeleverd.

Windows

In het besturingssysteem van Microsoft, Windows, zaten zwakke plekken. Het bedrijf heeft in maart 2017 deze zwakke plekken grotendeels opgelost met een update van Windows. Veel grote organisaties als ziekenhuizen hebben die aanpassing nog niet laten installeren waardoor . Microsoft zegt dat mensen met de laatste versie van besturingssysteem Windows en een gratis antivirusprogramma beschermd zijn tegen de gijzelsoftware.

De overheid betaalt voor de ondersteuning, updates, van verouderde computersystemen. Hierdoor zijn de systemen veilig en hebben we in Nederland mogelijk minder last gehad van de cyberaanval.

We zijn er nog niet

‘Nederland is goed op weg, maar we zijn er nog niet.’ Deze uitkomst volgt uit een nieuw onderzoek dat in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is uitgevoerd. Uit de Cyber Readiness Index blijkt dat Nederland een duidelijke visie heeft en de juiste strategieën hanteert. Met weinig middelen is er een goed resultaat geboekt om Nederland digitaal veilig te houden. Er zijn in totaal 20 instanties bezig om Nederland veilig te houden, maar er is geen overkoepelende autoriteit. Een goede samenwerking tussen overheid en bedrijven is van groot belang om de digitale veiligheid te waarborgen. Nederland investeert iets minder dan 0,01 procent van het bruto nationaal product aan digitale veiligheid. Om deze veiligheid vast te houden en te verbeteren is er meer geld nodig.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een reactie