apotheek

Mogen apothekers straks geen contant geld meer weigeren?

Steeds meer apothekers weigeren contant geld te accepteren. Politieke partijen 50Plus en CDA vinden dit een slechte ontwikkeling en dienen een motie in om apothekers te dwingen cash te blijven aannemen. Op 5 maart 2019 stemt de Tweede Kamer over de kwestie.

Pin-only beleid bij apothekers

Anno 2019 is het niet meer zo vanzelfsprekend dat medicijnen bij de apotheek afgerekend kunnen worden met munten of bankbiljetten. Steeds meer apothekers hanteren een zogenoemd pin-only beleid, wat betekent dat er hier alleen met de pinpas betaald kan worden. Mensen die dit niet willen of kunnen, zijn genoodzaakt om naar een andere apotheek te gaan. Dat is tegen het zere been van 50Plus en het CDA. De partijen dienen een motie in die apothekers verplicht om cash te blijven accepteren.

Steun voor de motie

De motie wordt gesteund door verschillende ouderenorganisaties, waaronder KBO-PCOB, en de Consumentenbond. Olof King, directeur belangenbehartiging bij de bond, noemt het weigeren van contanten ‘buitengewoon klantonvriendelijk’. De Consumentenbond vindt dat dit beleid klanten buitensluit, zo legt King uit in een reactie op de website van de organisatie. “Sommige mensen kiezen er bewust voor om cash af te rekenen. Bijvoorbeeld om zo meer grip op hun uitgaven te houden, of om privacy-redenen: er kijkt niemand over hun schouder mee bij betalen. Bovendien is pinnen voor sommige ouderen, kinderen en mensen met een beperking lastig. Door cash niet te accepteren, sluit je hen buiten. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn.”

Als de motie voldoende steun krijgt in de Tweede Kamer, dan moet er een wetswijziging plaatsvinden. Winkeliers of apothekers mogen nu nog betaalmiddelen weigeren als hen dit beter uitkomt.

Lees ook
Deze vraag uit onze rubriek Geldzaken over het weigeren van contanten door een apotheek

Bron: KBO-PCOB, Consumentenbond, ANP

Geef een reactie