Uitvaartkosten

Meldpunt: klachten over ondoorzichtige uitvaartkosten van Monuta

Hoe kan het dat basale uitvaarten bij Monuta vele duizenden euro’s moeten kosten? Wie om een specificatie van de rekening vraagt, krijgt niet altijd antwoord of een verklaring over de hoogte van de kosten. Meldpunt spreekt diverse ontevreden klanten van uitvaartbedrijven en oud-medewerkers van uitvaartbedrijven die vertellen dat kosten onnodig worden opgevoerd.

Sober, maar waardig

Eliot Schuchart verliest zijn tweelingbroer Alistair die geen uitvaartpolis had en geen spaartegoed om zijn uitvaart van te betalen. Eliot besluit zelf die kosten te dragen en wil een sobere, maar waardige uitvaart voor zijn broer. Als uitvaartbedrijf Monuta een offerte van 5000 euro stuurt naar meneer Schuchart besluit hij, vanwege die hoge prijs, er vanaf te zien. Maar aangezien Monuta het lichaam van zijn broer al heeft vervoerd van het ziekenhuis naar een eigen koelcel, moet meneer Schuchart 3400 euro betalen. Dat weigert hij, waarop Monuta het lichaam gijzelt.

Meldpunt spreekt diverse ontevreden klanten van uitvaartbedrijven en oud-medewerkers van uitvaartbedrijven die vertellen dat kosten onnodig worden opgevoerd. Zoals Dennis Kremer die voor Monuta werkte. Hij werd aangespoord om de duurdere kisten te verkopen en moest soms vervoerskosten in rekening brengen die helemaal niet gemaakt waren. In de studio reageren MAX Ombudsman Jeanine Janssen en uitvaartondernemer Harry Haandrikman van EerlijkeUitvaarten.nl

Vergoeding wijziging vertrektijd

MAX Ombudsman Jeanine Janssen maakt zich ook sterk voor Jos Artz, die gedupeerd is tijdens een vliegreis. Hij boekt in het voorjaar 2 tickets via de website Supersaver.nl bij vliegmaatschappij SunExpress. Als de vertrektijd tot 2 keer toe wijzigt, annuleert Jos Artz de vlucht. SunExpress belooft dat meneer zijn geld terugkrijgt. Maar na maanden wachten is nog geen cent overgemaakt. Jeanine Janssen haalt verhaal.

Meldpunt is te zien op vrijdag 1 november 2019 om 19.00 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (3)

  Haagshopje66@hotmail.com says:

  Kennen jullie het boek van Marieke Henselmans Laat je niet kisten (door de commercie ) genoeg.nl/column/marieke-henselmans/een-mooie-uitvaart-voor-elk-budget-laat-je-niet-kisten-door-de-commercie/
  Hier kan je vele tips en ideeën vandaan helen om NIET zo bedonderd te worden. Je kan op voorhand zelf in een schrift je wensen voor de ceremonie vastleggen e.d.. Dit is ook makkelijker voor je nabestaande en voor de onderhandelingen bij de begrafenisondernemer.

  reactie says:

  Saillant detail: De onderneming waar meneer Schuchart uiteindelijk de uitvaart door liet uitvoeren was kortgeleden onderwerp van een geschil bij de rijdende rechter. Voor mij als uitvaartverzorger een raadsel hoe deze onderneming voor €1200 een uitvaart kan regelen.
  Betreffende de opmerkingen van dhr. Kremer, als ex-werknemer van Monuta kan ik alleen maar zijn verhaal bevestigen. In de reactie van Monuta vind je ook het woord verkoopfunctie terug, dat is precies hoe je gezien wordt, als verkoper. Het is echt stuitend wat men van je verwacht.

  oosterwijck says:

  Een uitvaart hoeft geen vermogen te kosten, voor ongeveer €2000 kan een uitvaart plaatsvinden. En zo’n bedrag is al snel (in een paar maanden) bijeengebracht. Heb je niets gespaard? Of komt het overlijden onverwachts? Dan kan de sociale dienst een handje helpen. Ze laten je echt niet in je huurwoning of mortuarium liggen. Hetzij uit spaardrang van de betrokken zelf, hetzij uit een collecte van de nabestaanden. De kosten kunnen nog lager worden als een kist achterwege gelaten wordt, en ook als de stationwagen van oom Jan of buur Piet ingezet wordt om de overledene naar de crematie te brengen. We moeten terug naar de basis, naar soberheid, naar bescheidenheid. Weg met dat dure graf, weg met die dure kist, weg met alle festiviteiten in de feestzaal of restaurant achteraf. En mocht je overlijden tijden een vakantie in Spanje of elders ver weg, dan is daar ook wel een crematorium of een begraafplaats. Repatrieren naar het eigen land is onzinnig. Wie gaat er nu met een lijk lopen slepen door heel Europa of verder weg.