struikelstoep

Meldpunt: Grote achterstand met aanpak struikelstoepen

Diverse gemeentes lopen hopeloos achter met de aanpak van slechte bestrating van trottoirs en fietspaden. Met als gevolg dat wandelaars en fietsers ten val komen en letsel oplopen. Waarom blijft dit onderhoud achter? Maakt dat gemeentes aansprakelijk voor letselschade? En hoe meldt u een probleem met de bestrating? Het is te zien in Meldpunt.

Struikelboulevard

Piet Brouwer uit Leeuwarden valt over een uitstekende stoeptegel, breekt op drie plaatsen zijn schouder en scheurt een spier. Bennie Persoon uit de Haagse wijk Loosduinen is een paar keer uit zijn rolstoel gevallen door slechte stoepen. Elles de Bruin bezoekt met meneer Persoon de Landréstraat die door bewoners ‘de struikelboulevard’ wordt genoemd.

Op de spoedeisende hulp

400 tot 500 Haagse ouderen belanden jaarlijks op de spoedeisende hulp als gevolg van een val door slechte bestrating. Alleen in Den Haag staan 1400 meldingen open van achterstallig onderhoud aan trottoirs en fietspaden. De landelijke cijfers zijn niet veel beter. Acht van de tien gemeentes komen geld te kort. Hierdoor bezuinigen die ook op onderhoud aan de openbare ruimte. Door zo gaten in de begroting te dichten ontstaan er gaten en oneffenheden op straat. In de meeste gevallen gaat het om stoeptegels die omhoog worden gedrukt door boomwortels.

René Oudshoorn, raadslid uit Den Haag, zet zich in voor beter onderhoud aan bestrating en vertelt hierover in Meldpunt. MAX Ombudsman Rogier de Haan licht toe wanneer de gemeente voor letselschade aansprakelijk is en wanneer niet.

Eiland geërfd

En verder: Riekje Hoffman heeft, met een groep anderen, een klein eiland geërfd in de Loosdrechtse plassen. Omdat het een natuurgebied is en er niets op gebouwd mag worden, verkopen zij het eilandje. Maar ook daarna blijft mevrouw Hoffman belastingaanslagen van de gemeente ontvangen. MAX Ombudsman Rogier de Haan bezoekt het eiland en gaat de strijd aan met de gemeentelijke bureaucratie.

Meldpunt, vrijdag 16 april 2021 om 19.20 uur bij MAX op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hyacinthe says:

    Ook hier in MEPPEL afschuwelijk slechte stoepen en fietspaden. Gewoon omrijden of omlopen om goed thuis te komen.

    dragon says:

    Sinds Leiderdorp geen bestrijdingsmiddelen meer mag gebruiken (6 jaar) komen de tegels omhoog door het onkruid.
    Ze gaan met heet water en branders het onkruid telijf, maar de wortels blijven onaangetast, waardoor in korte tijd het groen weer uit de grond schiet.
    Mede door aanschaf van deze machines, en herhaaldelijk bestrijding, zijn er tekorten op de begroting groenvoorziening.
    Veel plekken zijn met een kinderwagen of rollator slecht bereikbaar.
    Klagen bij de gemeente helpt niet, omdat ze altijd wel een smoes hebben, zo van we zijn met een totaalplan bezig om alles in één keer aan te pakken.
    Nog erger gaat het worden als men gehoor geeft aan een artikel in het Leidsch dagblad om vooral paardenbloemen en ander kruid (want onkruid bestaat niet volgens het artikel) te laten staan, omdat het zo leuk staat.
    Deze mensen hebben geen idee wat er na een aantal jaren gebeurt.