Meldpunt: Dubieus ‘goed doel’ ontmaskerd

Wenskaartenverkoop aan de deur door verkopers die beloven dat de opbrengst grotendeels gaat naar zieke kinderen. Is dat wel zo? Meldpunt herkent een vergelijkbare stichting die in april 2019 onder een andere naam ook geld zei op te halen voor dit doel, maar dit niet kan aantonen. Opnieuw een ontmaskering van een dubieus ‘goed doel’. 

Lach met een kind

In april van dit jaar onthult Meldpunt dat de stichting Lach met een Kind geld inzamelde voor zieke kinderen, maar niet kon aantonen dat het geld hier ook naar toe ging. De stichting heeft inmiddels andere namen (Stichting Kinderdag en Stichting Dans met een Kind) en websites, maar daarop staan vaak exact dezelfde teksten.

Klachten

Meldpunt ontvangt klachten over deze stichtingen die langs de deuren gaan en kwam in contact met oud-medewerkers. Presentator Elles de Bruin confronteert kaartverkopers en gaat op zoek naar het brein achter deze dubieuze praktijken. In de studio reageren Map van der Wilden van Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) en misdaadjournalist Kees van der Spek.

Terugbetalen aan de SVB

MAX Ombudsman Rogier de Haan springt in de bres voor Karel en Gertie Hauben. Zij moeten onverwacht ruim 11.000 euro terugbetalen aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Meneer Houben zou jarenlang te veel toeslag hebben ontvangen bovenop zijn AOW. Zelf is het stel zich van geen kwaad bewust, omdat zij naar eigen zeggen alle informatie altijd netjes hebben aangeleverd. De situatie zorgt voor veel stress bij het echtpaar. Het geld dat ze moeten terugbetalen is allang uitgegeven. Rogier de Haan gaat in gesprek met de SVB om hen op andere gedachten te brengen.

Meldpunt is te zien op vrijdag 8 november 2019 om 19.00 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Er zijn veel meer dubieuze “Goede Doelen”stichtingen als de bevolking kan bevroeden. Niet alleen kaartverkopers langs de deuren zijn dubieus, maar ook veel goed bekend staande “goede doelen” die met sterreclame geld binnen halen, deugen niet. De bevolking weet niet de al die z.g. goede doelen een directie hebben, die tonnen verdienen per jaar (betaald uit uw schenking). Dat die goede doelen reserves aanleggen voor z.g. minder goede tijden. En met die reserves gaan beleggen. Zoals ieder weet stort de beleggingsmarkt elke 10 jaar in, en verdampt dat geld als sneeuw voor de zon. Het is heel normaal dat van elke binnengehaalde Euro, maar 15 cent wordt besteed aan het goede doel, en de rest van het geld verdwijnt in diverse zakken.

    Daarom breng ik mijn schenking (10% van mijn inkomen) direct naar de betrokkenen. Mijn goed doel is een familie in Armenie, die moeten leven van €60 per maand. Daar leg ik zelf €200 per maand bij (gedeeltelijk in contant geld een gedeeltelijk in goederen) en dat geld en goederen brengen we persoonlijk naar de familie of sturen het op via de bank. Mijn vrouw gaat elk jaar met twee grote koffers en twee kleine koffers naar die familie, vol met: kleding, schoenen, medicijnen en ander noden. En daar kan die familie goed van leven. De levensstandaard is €200 per maand in Armenie voor een normaal gezin en die familie bestaat uit een normaal gezin, een oma en kleinkinderen.