openbaar toiletten

Nog steeds te weinig openbare toiletten: zo vindt u de wc’s die er wél zijn

Nederland telt nog altijd te weinig openbare toiletten die toegankelijk zijn voor mensen van alle geslachten. Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat dit de levenskwaliteit van sommigen sterker beïnvloedt dan vooraf gedacht. Een kwart van de ondervraagden blijft bijvoorbeeld weleens thuis uit angst dat zij onderweg geen wc kunnen vinden. Heeft u onderweg ook vaak wc-stress? Deze apps en websites kunnen u misschien op weg helpen. 

HogeNood-app

Heeft u een smartphone? Dan kunt u de gratis HogeNood-app downloaden. Hierop kunt u uw locatie invoeren, waarna u een lijstje te zien krijgt van alle (semi-)openbare toiletten in de omgeving. Dit zijn dus niet alleen ‘echte’ openbare toiletten, maar kunnen ook wc’s zijn in horecagelegenheden of supermarkten. In totaal zijn er meer dan 9.500 van dit soort toiletten opgenomen in de app, die zijn geverifieerd door de makers van de app. Wij spreken in 2018 met 1 van de ontwikkelaars; dat gesprek leest u in het artikel onder de volgende link.

HogeNood
Lees ook: Nooit meer lang zoeken naar een openbaar toilet met de HogeNood-app

Bekijk de voorzieningen op stations

Gaat u op pad in een plaats waar een station is? Op stations zijn steeds vaker (schone) openbare toiletten te vinden. Op de website van de NS, de vervoerder die veruit de meeste Nederlandse treinstations aandoet, kunt u zien welke voorzieningen er op welk station te vinden zijn. U moet meestal wel 0,70 cent betalen om er gebruik van te kunnen maken.

Raadpleeg de site van de gemeente

Sommige steden hebben de locaties van hun openbare toiletten online in kaart gebracht. Dit is bijvoorbeeld het geval in Amsterdam. De gemeente Rotterdam heeft ook zo’n handige kaart.
Niet alle gemeenten hebben een interactieve omgeving. Vaak hebben zij wel de adresgegevens van hun openbare toiletten op hun site vermeld. Dit is bijvoorbeeld zo in Almere, Maastricht en Arnhem.

Google kan helpen

Worden de toiletten niet aangegeven op de site van de gemeente en kunt u de HogeNood-app niet gebruiken, omdat u geen smartphone heeft? Dan kunt u ook voor vertrek even zoeken op de zoekterm ‘openbare toiletten’ en dan ze naam van de plaats erachter. Er komt dan een kaartje in beeld met een aantal rode stipjes die de locaties van de toiletten aangeven. Naast het kaartje vindt u de precieze adresgegevens. Dat ziet er zo uit:

openbare toiletten

Weinig openbare toiletten

Wie bovenstaande app en websites bezoekt, zal vermoedelijk wel een toilet vinden, maar de keuze is niet reuze. Daarom heeft de Maag Lever Darm Stichting De Toiletalliantie opgericht. Deze alliantie wordt gevormd door 20 maatschappelijke organisaties die zich samen met gemeenten en ondernemers sterk maakt om in 2023 voldoende openbare toiletten in Nederland te realiseren. Genoeg betekent in dit geval om de 500 meter een schone, voor iedereen toegankelijke wc op locaties waar per dag meer dan 2.000 voetgangers komen. In het geval van wandel- en fietspaden moet er volgens de alliantie respectievelijk om de 5 en 25 kilometer een openbaar toilet geplaatst worden.

(Bron: Maag Lever Darm Stichting, De Toiletalliantie, HogeNood, Archief, NS)

Geef een reactie

Reactie

    dragon says:

    Dit zegt Hugo de Jonge, in al zijn wijsheid.
    “Het kabinet heeft besloten dat je op terrassen geen coronapas hoeft te laten zien, wat betekent dat iedereen gewoon spontaan een bakkie koffie kan bestellen. Toch kun je waarschijnlijk niet naar het toilet, want als je het restaurant of café moet betreden moet die coronapas toch weer tevoorschijn gehaald worden.”
    Dit is te gek voor woorden.