Windows 11

Lang niet alle computers geschikt voor Windows 11

Microsoft heeft maandag 4 oktober 2021 de nieuwe Windows-versie Windows 11 gelanceerd. De update wordt gefaseerd uitgerold en bij geschikte computers met Windows 10 wordt hij automatisch aangeboden. Voor oudere computers geldt dit zeker niet altijd. We leggen uit wat dit betekent en hoe u het kunt controleren.

Computer geschikt voor Windows 11?

De systeemeisen voor het installeren van Windows 11 zijn vrij hoog. RTL Nieuws meldt dat computers tot zo’n 4 jaar oud sowieso geschikt zijn. Geschikte computers krijgen de update automatisch aangeboden. Voor veel oudere computers geldt dat de update niet automatisch wordt aangeboden, maar dat die vaak wel handmatig te installeren is. Microsoft waarschuwt echter dat ze dan wel vaker kunnen crashen. Ook krijgt u waarschijnlijk tijdens de installatie een melding dat de chip in uw computer eigenlijk te oud is, maar dat hindert de download verder niet.

Zo controleert u of uw computer geschikt is voor Windows 11

Bij SeniorWeb zijn al veel meldingen binnen gekomen van mensen bij wie de computer niet over kan op Windows 11. Zij leggen uit hoe u kunt controleren of uw computer geschikt is. Dat kan middels de PC Health Check-app. U kunt deze gratis downloaden via de website van Microsoft. Ga op deze site naar het gedeelte over Windows 11 en scroll op deze pagina naar beneden, naar het kader ‘Compatibiliteit controleren’ en klik op De PC Health Check-App downloaden.

Een voortgangsvenster van het downloaden verschijnt in beeld. Klik op de download zodra deze klaar is. Deze staat in de downloadmap in de browser, maar ook in de map ‘Downloads’ in de Verkenner. Eventueel krijgt u een waarschuwing. Klik op Ok. Zet een vinkje voor Ik ga akkoord met de voorwaarden in de overeenkomst en klik op Installeren en vervolgens op Voltooien. Klik op Nu zoeken en u ziet direct of uw computer geschikt is voor Windows 11.

Windows 10 blijft voorlopig werken

Voor de werking van uw computer is het niet per se noodzakelijk om Windows 11 nu al te installeren. Als u voorlopig liever Windows 10 blijft gebruiken, dan kan dat ook. Computers die niet aan de eisen voldoen blijven sowieso met Windows 10 werken. Microsoft heeft aangegeven deze versie in elk geval nog tot 14 oktober 2025 te ondersteunen. Tot die tijd krijgt het systeem ook gewoon (veiligheids)updates.

Backup maken voor installatie

Gaat uw wel over naar Windows 11, dan is het verstandig om voorafgaand een backup te maken en om belangrijke bestanden bijvoorbeeld op een externe harde schijf en / of in de cloud te zetten. Trek ook voldoende tijd uit voor de installatie, dit kan namelijk zomaar enkele uren in beslag nemen. En vervolgens heeft u wat tijd nodig om het systeem te leren kennen en naar uw smaak aan te passen.

(Bron: SeniorWeb, RTL Nieuws, Microsoft)

Geef een reactie

Reacties (3)

  molen says:

  Voor senioren die nog een goede wat oudere pc of laptop hebben is Windows 11 niet nodig. Linux biedt met diverse goede en eenvoudige distributions zoals Linux Mint, Ubuntu en Linux Lite. Waarom zou je gedwongen moeten worden om een nieuwe laptop of desktop te kopen voor Windows 11. Ik dacht dat duurzaamheid tegenwoordig zo belangrijk is. Toch blijven bedrijven zoals Coolblue mensen maar bestoken met commercials om een tragere laptop te vervangen door een nieuwe. Voor oplossing hiervan is een snelle harde schijf genoemd SSD voldoende. Dan ben je misschien voor 50 euro klaar en kun je weer jaren vooruit. De laptop waarop ik dit tik is 10 jaar oud, maar werkt goed door SSD en 6GB intern geheugen. Al met al genoeg leesvoer om dit eens van een andere kant te bekijken!!

   Nicolas 48 says:

   Linux mint werkt perfect maar Aldfaer draait er helaas niet op.

  Gerard67 says:

  Tja mijn laptop is 13 jaar en werkt perfect en heeft Windows 10 . Nu met 11 zegt het programma de De PC Health Check-App dat m`n apparaat toch voor enkele dingen te hoog is gegrepen waardoor Windows 11 niet goed gaat lukken .. Jammer blijkbaar moet je het laatst nieuwe apparaat aanschaffen . Ik wacht wel even af om meerdere reacties te lezen / horen .