Digitip: wat is de cloud?

Mensen kunnen bestanden, of kopieën daarvan, opslaan op bijvoorbeeld een usb-stick, maar ook online. Het online opslaan van bestanden noemen we ook wel opslaan in de cloud. De betekenis van dit Engelse woord is ‘wolk’. Het geeft aan dat er via internet gewerkt wordt.

Wat heb ik nodig?

Een bedrijf stelt, eventueel tegen betaling, ruimte beschikbaar in een zogenaamd datacenter om gegevens op te slaan. Om te kunnen werken in de cloud, hebben gebruikers bij zo’n zogenaamde clouddienst een account nodig met een wachtwoord. De diensten bieden vaak beperkte gratis opslag aan. Wie heel veel video’s en foto’s opslaat, moet overstappen naar betaalde ruimte. Om de cloud te gebruiken hebben mensen ook een internetverbinding nodig.

Voordelen cloud

Er zijn meerdere voordelen aan de cloud:

  • Bij een brand of inbraak zijn de bestanden veilig, omdat ze buitenshuis staan opgeslagen.
  • De bestanden zijn vanaf elk apparaat met internet benaderbaar.
  • Meerdere apparaten zijn met elkaar te synchroniseren.
  • Online opslag kan worden ingezet als (automatische) back-upmogelijkheid.

Hieronder gaan we verder in op de online back-up en synchronisatie.

Online back-up

Op apparaten zoals de computer, smartphone en tablet, staan veel waardevolle bestanden. Het is raadzaam om een back-up te maken om te voorkomen dat deze bestanden kwijtraken. Een back-up is niets meer en niets minder dan een kopie van de informatie op een andere plek. Die plek kan een externe harde schijf of usb-stick zijn, maar het kan ook online. Met een online back-up van bestanden loopt u geen risico op verlies, diefstal of schade van bijvoorbeeld de externe harde schijf.

Synchronisatie

Mensen kunnen de bestanden die in de cloud zijn opgeslagen, ook synchroniseren. Simpel gezegd is de laatste versie van een bestand dan op meerdere apparaten beschikbaar. Een foto staat dan op de smartphone, maar ook op bijvoorbeeld de computer. Erg handig dus voor mensen die meer dan één digitaal apparaat hebben.

Nadelen cloud

Sommige mensen zijn bang dat bestanden niet veilig zijn in de cloud of dat anderen toegang krijgen tot de gegevens. Over het algemeen is dat niet zo. Het is natuurlijk wel verstandig om een sterk wachtwoord te kiezen en inloggegevens veilig te bewaren.

De volgende punten van de cloud kunnen als nadelig worden ervaren:

  • De gratis opslagruimte is beperkt en meer opslagruimte is tegen betaling te huren.
  • Om bij de bestanden te komen, ze te updaten en/of te synchroniseren heeft iemand internetverbinding nodig.
  • De meeste clouddiensten werken met een speciale map op de computer. Alles wat daarin staat wordt opgeslagen. Dat betekent dat alles wat u veilig wilt stellen, verplaatst moet worden naar die map.
  • Bij sommige diensten is er risico op ransomware.

Clouddiensten

Bij verschillende bedrijven kunnen mensen bestanden online opslaan. De bekendste clouddiensten zijn iCloud, OneDrive, Google en Dropbox.

iCloud

iCloud is een dienst van Apple. Het is dan ook helemaal gericht op de gebruikers van een Mac, iPhone en/of iPad. iCloud is standaard op die apparaten geïnstalleerd. Apple stuurt gebruikers aan op het gebruik van de dienst.

OneDrive

OneDrive is de online opslagdienst van Microsoft. OneDrive is standaard geïnstalleerd op een computer met Windows 10, maar het is ook te downloaden voor andere computers. Voor mobiele apparaten zijn apps van OneDrive nodig.

Google

Het bedrijf Google kennen de meeste mensen wel van de zoekmachine. Google heeft ook verschillende mogelijkheden voor opslag, onder de noemer Google Drive (Google One voor de betaalde variant) en Google Foto’s. Google Drive richt zich met name op het opslaan van documenten en andere bestanden. Google spoort gebruikers van een Android-smartphone of -tablet aan tot het gebruik van een Google-account en de bijbehorende diensten.

Dropbox

In tegenstelling tot de andere 3 diensten is Dropbox niet sterk verbonden met een bepaald type apparaat. De bestanden zijn te benaderen via de internetpagina of door het installeren van een programma of app.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn. 

Geef een reactie