cloud

Digitip: wat is de cloud?

Cloud is een populaire term, maar wat betekent die nou precies? Lees in dit artikel alles over online opslaan in de cloud.

Wat is de cloud?

De term ‘cloud’ komt vaak voorbij, maar klinkt misschien een beetje vaag. Toch is het niet heel ingewikkeld. Het staat voor werken en opslaan via internet. De informatie staat dus niet op de computer, maar online. Denk aan bestanden, maar ook aan programma’s. Om daar toegang tot te krijgen is een internetverbinding nodig. Verschillende toepassingen zijn mogelijk in de cloud. De meest gebruikte is het opslaan van bestanden. Die kunnen niet alleen worden opgeslagen op de computer of een usb-stick, maar ook online. Opslaan in de cloud, wordt dat genoemd. In dit artikel richten wij ons verder op het online opslaan.

Wat heb ik nodig?

Verschillende bedrijven bieden de mogelijkheid om op te slaan in de cloud. Zo’n bedrijf stelt, eventueel tegen betaling, ruimte beschikbaar in een zogenaamd datacenter om gegevens op te slaan. Om te kunnen werken in de cloud, hebben gebruikers bij zo’n clouddienst een account nodig met een wachtwoord. De diensten bieden vaak beperkte hoeveelheid gratis opslag aan. Wie veel video’s en foto’s opslaat, moet overstappen naar betaalde ruimte. Om de cloud te gebruiken hebben mensen ook een internetverbinding nodig.

Voordelen cloud

Er zijn meerdere voordelen aan opslaan in de cloud:

• Bij een brand of inbraak zijn de bestanden veilig, omdat ze buitenshuis staan opgeslagen.
• De bestanden zijn vanaf elk apparaat met internet benaderbaar.
• Meerdere apparaten zijn met elkaar te synchroniseren.
• Online opslag kan worden ingezet als (automatische) back-upmogelijkheid.

Hieronder gaan we verder in op de online back-up en synchronisatie.

Online back-up

Op apparaten, zoals de computer, smartphone en tablet, staan veel waardevolle bestanden. Het is raadzaam om een back-up te maken om te voorkomen dat deze bestanden kwijtraken. Een back-up is niets meer en niets minder dan een kopie van de informatie op een andere plek. Die plek kan een externe harde schijf of usb-stick zijn, maar het kan ook online. Met een online back-up van bestanden loopt u geen risico op verlies, diefstal of schade van bijvoorbeeld de externe harde schijf.

Synchronisatie

Mensen kunnen de bestanden die in de cloud zijn opgeslagen, ook synchroniseren. Simpel gezegd is de laatste versie van een bestand dan op meerdere apparaten beschikbaar. Een foto staat dan op de smartphone, maar ook op bijvoorbeeld de computer. Erg handig dus voor mensen die meer dan 1 digitaal apparaat hebben.

Nadelen cloud

Sommige mensen zijn bang dat bestanden niet veilig zijn in de cloud of dat anderen toegang krijgen tot de gegevens. Over het algemeen is dat niet zo. Het is natuurlijk wel verstandig om een sterk wachtwoord te kiezen en inloggegevens veilig te bewaren.

De volgende punten van de cloud kunnen als nadelig worden ervaren:

• De gratis opslagruimte is beperkt en meer opslagruimte is tegen betaling te huren.
• Om bij de bestanden te komen, ze te updaten en/of te synchroniseren is een internetverbinding nodig.
• De meeste clouddiensten werken met een speciale map op de computer. Alles wat daarin staat wordt opgeslagen. Dat betekent dat alles wat u veilig wilt stellen, verplaatst moet worden naar die map.
• Bij sommige diensten is er risico op ransomware.

Lees meer over ransomware in combinatie met de cloud in het artikel Gevaren van de cloud.

Clouddiensten

Verschillende bedrijven bieden de mogelijkheid om bestanden online op te slaan. De bekendste clouddiensten zijn iCloud, OneDrive, Google en Dropbox. Welke clouddienst het beste bij u past hangt af van uw apparaat/apparaten en voorkeuren. Het is natuurlijk mogelijk om meerdere diensten te gebruiken (voor verschillende toepassingen of apparaten). Lees het artikel Welke clouddienst moet ik gebruiken? om een weloverwogen keuze te maken voor 1 of meerdere van de clouddiensten.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn. 

Geef een reactie