huis verkopen

Huis verkopen? Let dan hierop voordat de fotograaf en kijkers komen

De huizenmarkt is nog steeds oververhit en woningen worden voor recordprijzen verkocht. Bent u ook van plan om uw huis te verkopen? Focus dan niet alleen op het verkoopproces zelf, maar ook op de manier waarop u uw huis presenteert als de vastgoedfotograaf of potentiële kopers langskomen. 

Aantrekkelijk

Sommige mensen doen het voor de lol, maar er surfen natuurlijk ook een hoop mensen met serieuze intenties op de websites van makelaars en woningverkoop-platform Funda. Voor de groep serieuze zoekers is het belangrijk dat uw huis er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet. Maar hoe doet u dat, uw woning zo mooi mogelijk etaleren?

Opruimen

Volgens deskundigen op dit gebied is opruimen regel 1. “De beste foto begint met een geordend en schoon interieur. Dat is cruciaal”, aldus Hans van Vrouwerf tegen RTL Nieuws. Hij is creative manager bij een vastgoedpresentatiebureau en traint andere fotografen in het maken van het perfecte vastgoedfoto. Het is dus verstandig om eventuele stapels boeken of dvd’s  weg te werken voordat de fotograaf komt. Ook spulletjes van uw huisdier -als u die heeft- kunt u beter opbergen, want die doen het ook niet zo goed op de foto.

Dit geld ook voor prullenbakken, wc-rolhouders, wc-borstels, badmatjes en andere spullen die afleiden van waar het werkelijk om gaat. Die belemmeren allemaal het zicht, zegt Maxime de Raaff, fotograaf bij een vastgoedpresentatiebureau, tegen RTL. Bovendien worden wc-rollen, wc-borstels en prullenbakken gelinkt aan viezigheid, iets wat u natuurlijk wil vermijden.

keuken

In deze keuken is geen prullenbak te zien.

badkamer

En in deze badkamer ontbreekt ieder spoor van verzorgingsproducten of handdoeken.

Naast opruimen is ook schoonmaken erg belangrijk. Het wassen van de ramen is sowieso een goed idee, maar vooral de plekken in huis verdienen wat extra aandacht. Heeft u bijvoorbeeld veel schimmel in de badkamer? Of zit er een grote vlek op de vloer? Maak dit dan eerst schoon voor zover mogelijk is. Zo wordt de foto mooier en komen potentiële kopers tijdens een bezichtiging niet voor verassingen te staan.

Persoonlijke spullen wegwerken

Als u zelf weleens foto’s van te koop staande huizen bekijkt, dan weet u dat personen op foto’s die in het huis hangen of staan vaak onherkenbaar gemaakt zijn. Heel de wereld kan de beelden immers zien en privé-kiekjes zijn niet voor ieders ogen. Om te voorkomen dat de fotograaf achteraf moet retoucheren is het handig om foto’s vooraf op te bergen.  Ook andere heel persoonlijke spullen in huis kunt u beter weghalen.

woonkamer

Foto’s of andere persoonlijke spullen zijn niet te zien op deze foto.

Houd het huiselijk

Het kan zijn dat u zelf al bent verhuisd tegen de tijd dat u uw woning te koop zet. De woning is dan al leeg, wat niet ideaal is tijdens een fotoshoot of bezichtiging. Volgens interieurstylist Iris van Asselt is het essentieel dat mensen op foto’s kunnen zien hoe een ruimte eruit ziet met meubels erin, zo vertelt zij tegen RTL Nieuws. Kijk daarom of u alsnog wat meubels in uw huis kan (laten) zetten. Dan wordt er een minder groot beroep gedaan op de verbeelding van mogelijke kopers. Als het u niet lukt om alles op te vullen met meubels kunt u ook kamerplanten gebruiken. Ideaal voor op lege plekken. Planten roepen positieve associaties op en ogen ook huiselijk.

planten

Planten kunnen een ruimte weer tot leven wekken.

Denk aan tuin of balkon

Ook eventuele buitenruimte heeft wat aandacht nodig. Zorg ervoor dat eventuele planten er mooi bij staan en kijk of u een gezellig zithoekje kan creëren, als u dat niet al heeft.

tuin

Een gezellige tuin of balkon is ook altijd fijn.

Lunch Lekker

Op 11 maart 2021 belt MAX-dj Daniël Dekker in zijn show Lunch Lekker met makelaar Debby Mels over de oververhitte huizenmarkt. Zij geeft tips voor het kopen en verkopen van een huis. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12,00 en 14.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Funda, Nortof.nyc, RTL Nieuws, moving.com, Lunch Lekker)

Geef een reactie