energiebelasting

Hogere energiebelasting raakt huurders met slecht geïsoleerde woningen hard

Naar schatting woont een miljoen huurders in slecht geïsoleerde woningen. Juist zij worden hard geraakt nu de energiebelasting omhoog gaat. Zelf kunnen zij geen energiezuinige maatregelen nemen, maar zij krijgen wel de rekening gepresenteerd, waarschuwt belangenvereniging Woonbond.

Afhankelijk van huurcorporatie

Bewoners van huurwoningen zijn voor het isoleren van hun huis afhankelijk van een huurcorporatie of huurbaas, maar die nemen niet zo snel energiezuinige maatregelen. Ronald Paping, directeur van Woonbond denkt dan ook dat huurders in slecht geïsoleerde huizen de komende jaren flink meer gaan betalen. Donderdag 23 november 2017 geeft Vereniging Eigen Huis (VEH) aan dat het kabinet een te rooskleurige schatting gemaakt heeft van de energierekening voor de komende jaren. Volgens berekeningen van de vereniging stijgt de energiebelasting van zo’n 570 euro dit jaar naar ongeveer 835 euro in 2021.

Energiezuinige apparaten

Volgens VEH doet het kabinet aan wensdenken. De belasting op gas wordt verhoogd, maar verwacht wordt dat huishoudens hier weinig van zullen merken, omdat we in de toekomst steeds meer gebruik gaan maken van energiezuinige apparaten. Ook worden huizen beter geïsoleerd. Maar dat geldt dus niet voor een zeer grote groep huurders.

Enorm bedrag

De vereniging ziet het energieverbruik bij huiseigenaren daarnaast juist alleen maar toenemen. Huishoudens gebruiken steeds meer elektrische apparaten en de vereniging denkt dan ook niet dat we minder energie gaan gebruiken. “Het energieverbruik van Nederlanders is al jaren hetzelfde”, zegt Hans André de la Porte, tegenover NOS. Staatssecretaris van Financiën Menno Snel stelt dat de extra kosten zullen meevallen. Als huishoudens geen energiezuinige maatregelen kunnen nemen, gaan zij in het ongunstigste geval 160 euro meer betalen, verwacht hij. “Dat is voor een miljonair misschien een schijntje, maar voor iemand met een minimuminkomen een enorm bedrag”, reageert Paping.

(Bron: NOS)

Geef een reactie

Reacties (2)

  oosterwijck says:

  Ik woonde al 6 jaar in een senioren appartement, gebouwd in de zeventigerjaren, toen er eindelijk warmte registratiemeters op de radiatoren geplakt werden. Tot dat moment betaalde ik €77 per maand aan warmtekosten. Nadat de meters werden geinstalleerd kreeg ik dat jaar €685 terug. Vanaf dan betaalde ik €25 per maand. Daarmee wil ik zeggen dat ik in 6 jaar, in totaal bijna €4000 teveel betaald heb aan verwarmingskosten.

  FilmFan says:

  En weer worden mensen met een kleine beurs opnieuw gepakt en de groot vervuilers blijven buiten spel.
  Ik ben een voor stander van natuur en de opwarming van de aarde baart mij zorgen.
  Maar deze maatregel is gewoon een verkapte aanvulling voor de schatkist!
  Pak dan de groot vervuilers aan!

  Ik huur een huis die tussen 45/50 is gebouwd en wordt binnen 10 jaar afgebroken, dus geen denken aan dat de woningvereniging heel veel geld uit gaat geven aan renovatie en isoleren etc.

  De regering is doorgeslagen met hun belastingen.