Hoe zit het? Zijn cadeaubonnen onbeperkt geldig?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: zijn cadeaubonnen onbeperkt geldig?

Stilte door coronacrisis

Door het coronavirus moeten restaurants en andere horecagelegenheden hun deuren gesloten houden. Winkels mogen nog wel open, maar steeds meer winkeliers kiezen ervoor om dit niet te doen.

Dat steeds meer van dit soort zaken gesloten blijven betekent dat sommige cadeaubonnen tijdelijk niet inwisselbaar zijn. Op zich geen ramp, maar het kan zijn dat zo’n bon in de tussentijd verloopt. De meeste bonnen zijn immers niet tot in de eeuwigheid geldig.

Stichting Keurmerk Cadeaukaarten

MAX Ombudsman Jeanine Janssen schrijft in 2016 al eens een column over de beperkte geldigheidsduur van veel cadeaukaarten. In deze column schrijft zij over de dan nieuwe Stichting Keurmerk Cadeaukaarten. Bedrijven die zich aansluiten bij deze stichting hanteren allemaal dezelfde, duidelijke regels rondom de geldigheid van hun product. In 2016 worden de volgende regels vastgesteld: bonnen waarmee consumenten iets in een winkel kunnen kopen moeten minimal 3 jaar geldig zijn en bonnen waarmee mensen een ‘belevenis’ kunnen kopen (denk aan een dienrentuinbezoek) hebben een minimale geldigheid van 2 jaar. “Het keurmerk is natuurlijk mooi. Maar het blijft belachelijk dat kaarten zomaar verlopen”, schrijft Janssen hierover in haar column.

Nog steeds dezelfde regels

Anno 2020 zijn de regels onveranderd. Dat betekent dus dat u onder normale omstandigheden vermoedelijk nul op het rekest krijgt als u na 3 jaar en 1 maand met een cadeaubon aankomt in een winkel. Om zulke teleurstellingen te voorkomen is het verstandig om te weten wat uw rechten zijn op dit gebied. Op de website van de Consumentenbond wordt het duidelijk uitgelegd:

 • Staat er geen uitgift- of vervaldatum op de bon of kaart? Of staat er nergens op vermeld waar u de geldigheidsdatum kunt vinden (bijvoorbeeld op een site)? Dan is de bon onbeperkt geldig.
 • Als er wel een uitgiftedatum is vermeld maar geen vervaldatum, dan heeft u in ieder geval minimaal 5 jaar de tijd om hem in te wisselen. Het is niet zo dat de bon daarna dan niet meer geldig is, maar het kan mogelijk discussie opleveren.
 • Cadeaubonnen kunnen korter dan 5 jaar geldig zijn, maar dan moet dit op de bon staan.
 • Korter dan 1 jaar geldig mag niet. Tenzij de verkoper kan aantonen dat dit redelijk is, bijvoorbeeld als het gaat om consumptiebonnen bij een concert of festival.

Heeft u geen idee hoe lang uw cadeaubon nog geldig is en kunt u dit ook niet verifiëren? Dan is het verstandig om de bon op het eerst mogelijke moment te verzilveren. MAX Ombudsman Jeanine Janssen adviseert mensen om elkaar geen cadeaubonnen cadeau te doen om problemen rondom geldigheid te voorkomen.

Coulance rondom corona

Mocht u in het bezit zijn van een cadeaubon die de komende tijd gaat verlopen en die u door de coronacrisis vermoedelijk niet op tijd kunt gebruiken? Dan kunt u contact opnemen met de uitgever van de kaart. Wij kunnen u er niet van verzekeren dat zij met hun hand over hun hart zullen strijken, maar niet geschoten is altijd mis.

VVV Nederland, dat onder meer de VVV Cadeaukaart uitgeeft, heeft al laten dat zij coulant zullen zijn in dit geval.

Conclusie

Cadeaukaarten zijn meestal niet onbeperkt geldig. Cadeaubonnen waarmee mensen iets in een winkel kunnen kopen hebben volgens de wet een minimale geldigheidsduur van 3 jaar en cadeaukaarten waarmee een belevenis gekocht kan worden 2 jaar. Daarnaast zijn er een aantal randvoorwaarden, zoals dat een kaart niet korter dan 1 jaar geldig mag zijn.

(Bron: Consumentenbond, Stichting Keurmerk Cadeaukaarten)

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. oosterwijck says:

  Cadeaukaarten zijn het meest onzinnige kadoo dat een mens zich kan inbeelden. Nu nog een cadeaukaart waarmee je een cadeaukaart kunt kopen, om een cadeaukaart naar wens te kopen. … Wat kun je schapen toch makkelijk manipuleren.

 2. Berend Ruys says:

  Dat cadeaukaarten verlopen blijft vreemd en onlogisch.
  Er is tegenwoordig ook iets voor verlopen cadeaukaarten die je kunt inwisselen: cadeaubonservice.nl/verlopen-cadeaukaart-alsnog-verzilveren/