innovatief

Deze producten zijn innovatief én handig

Een volledig afbreekbare auto van de grassoort vlas: het bestaat. Studenten van de Technische Universiteit Tilburg zijn verantwoordelijk voor deze uitvinding. Bijzonder innovatief, net als de producten uit deze lijst.

1. De voedselmeter

Een voedselvergiftiging is niet alleen onprettig, het kan ook dodelijk zijn. Vooral ouderen lopen een grotere kans om te overlijden aan deze kwaal. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat het eten dat op uw bord ligt niet besmet is. Meestal verraadt de geur wel of iets rot is of niet, maar soms is dit niet af te leiden aan de geur. In die gevallen kunt u voedselmeter PERES raadplegen. Dit apparaatje kunt u boven uw voedsel houden en het werkt samen met een app die u kunt installeren op uw smartphone of tablet. Het meet of het product in kwestie veilig is om te eten.

PERES

Zo werkt PERES.

2. 3D-printers

Jarenlang was het hebben van een 3D-printer toekomstmuziek, maar inmiddels kan iedereen er een aanschaffen. Het besturen van een printer die heuse objecten kan creëren, is vrij simpel. Zo werkt het: via een programma maakt u een digitale bouwtekening. Hier zijn heel gebruiksvriendelijke programma’s voor. Vervolgens scant u deze tekening in en maakt de printer het object. Ook dit soort printers hebben ‘inkt’ nodig. In het geval van de 3D-variant is het een soort poeder dat filament heet.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Dit is hoe 3D-printen werkt.

3. Computeren zonder muis

De computer en de muis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar misschien niet meer voor lang. Er bestaan nu PC’s met touchscreen. Dit wil zeggen dat u de computer kunt besturen met uw vinger. Dit werkt lekker snel en vermindert de kans op computerklachten als RSI of een muisarm. Inmiddels zijn verschillende elektronicafabrikanten bezig met de productie en verkoop van dit soort computers. Op de hoofdfoto van dit artikel ziet u hoe zo’n PC eruit ziet.

4. Fornuisbeveiliging

Het merendeel van de branden in huis wordt veroorzaakt door het gasfornuis. Een vlam in de pan of een droogkokend exemplaar kan al snel voor gevaarlijke situaties zorgen. Het apparaatje Stove Guard (fornuis wacht in het Nederlands) zorgt ervoor dat koken veiliger wordt. Deze Finse uitvinding schakelt het fornuis uit zodra er een risicosituatie ontstaat en slaat alarm. Hieronder ziet u een animatie van de Stove Guard.

stove guard

Welk apparaat zou u thuis willen hebben?

(Bron: NOS, websites Stove Guard, PERES, YouTube)

Geef een reactie