Consumentenvertrouwen daalt

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het consumentenvertrouwen in januari 2016 is gedaald ten opzichte van december vorig jaar. De daling komt vooral doordat de consument minder positief is over de huidige economische situatie.

Minder besteden

In het bestedingspatroon van de consument is nauwelijks verandering te zien. Consumenten hebben in november 2015 iets meer uitgegeven ten opzichte van november 2014. Door de warme novembermaand is er minder gas verbruikt. Ook werd er minder geld besteed aan kleding en schoenen. Ook hier kan de oorzaak het zachte weer zijn. Aan eten, drinken, reizen, uitgaan en verzekeringen werd meer uit gegeven.

Verwachtingen

Verwacht wordt dat de besteding van Nederlandse huishoudens in januari 2016 ongunstiger is ten opzichte van de voorgaande maanden. Dit komt vooral omdat de consument negatief staat tegenover de ontwikkeling van de werkloosheid. De situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling op het eigen vermogen zijn factoren die de besteding van de consument sterk beïnvloeden.

Geef een reactie

Reacties (3)

  peter61j says:

  geen wonder toch,
  dat het consumenten vertrouwen daalt
  ik kan door rug problemen moeilijk bij mijn voeten komen.
  dus veterschoenen zijn uitgesloten.
  nu geef ik het u te doen,
  om eens ergens nieuwe instap schoenen te kopen
  dat is bijna niet te doen.
  en al helemaal niet nu er zoveel schoenen winkels verdwijnen.

  oosterwijck says:

  “Consumentenvertrouwen” dekt niet helemaal de lading, zeg maar gerust “Maatschappijvertrouwen”, daalt. Het gepeupel voelt heel goed aan dat ze op elk gebied bedrogen worden, met name door de politiek leiders. Het was al gemeen bekend dat politici leugenaars zijn en niet te vertrouwen zijn, maar met de dag wordt het bedrog extremer. Ze liegen over bonnetjes, over gaswinning, over vervolgschade en noem maar op wat in je gedachten opkomt, het is altijd raak. Vroeger bleef het meer ongemerkt, omdat de media nog niet zo snel en met mededogen reageerde en ook een stuk braver was. Ook geloofden groepen mensen in zuilen, zo had je de katholieken, de protestanten, de joden of de vrijdenkers. Deze zuilen hadden hun eigen krant, hun eigen omroep, hun eigen politiek partij. Per zuil had je werk bij een werkgever van dezelfde zuil. Journalisten durfden niet alles te openbaren, omdat je dan je carrière kon vergeten. Maar de verzuiling is verdwenen, de werkgevers verdwenen, we zijn geen lid meer van een omroep of van een kerk. Kranten zijn samengevat bij een uitgever, voor zover er nog kranten bestaan. Het gepeupel wordt gemanipuleerd, sport is geen sport meer, politiek is geen politiek meer, normen zijn geen normen meer. Overal wordt het bedrog zichtbaar gemaakt. Steeds meer mensen weten, dat Europa door een bevolkingsgroep geregeerd wordt en dat die groep geen binding heeft met wie dan ook. Iedereen is potentieel slachtoffer om uitgebuit te worden, om gebruikt te worden, om zijn baan te verliezen. De ene dag moet er bezuinigd worden om de begroting op orde te krijgen en de volgende dag zijn er honderden miljarden beschikbaar om de banken te redden. De ene dag zijn er niet voldoende woningen voor de bevolking en de andere dag worden honderdduizend vluchtelingen toegelaten, die een woning krijgen. Mensen die geen woning kunnen kopen omdat hun inkomen te laag is, wonen verplicht in een huurwoning en moeten meer huur betalen om de koopsubsidie van huiseigenaren te financieren. Mensen worden tegen elkaar uitgespeeld. … Ik kan nog wel een paar dagen doorschrijven met schrijnende voorbeelden, maar ik denk dat het duidelijk is, dat mensen geen enkel vertrouwen hebben in de toekomst, in de maatschappij, omdat ze van uur tot uur bedrogen worden. Je moet wel echt heel erg gek zijn, als je nog wel vertrouwen hebt in de toekomst. … PS … daar komt ook het grote aantal depressieven uit voort. En in plaats van iets meer leefruimte te geven aan al die stumpers, steekt de politiek hun kop in het zand en verklaard dat er een “onderzoek” moet komen, om de oorzaken te vinden. De politiek ziet weer winst in andermans ellende en gunt een groep vriendjes weer een riant inkomen als onderzoeker, op kosten van de belastingbetaler. Je zou er depressief van worden.

   RABE says:

   Depressief?????
   Dat kun je jezelf ook aanpraten.
   Ik hoor op het nieuws dat in januari de mensen vaker depressief zijn.
   Gaat vanzelf over als het februari wordt.
   Ik hoor op het nieuws dat er een griepgolf is.
   En ja half Nederland naar de huisarts terwijl hij er niets aan kan doen.
   Gewoon lekker uitzieken met een kopje thee met citroen.
   Dan zit de wachtkamer ook niet zo vol en besmet je niet te veel mensen.

   Dus kijk omhoog want achter elke wolk schijnt de zon.