collecteren

Collecteren: zo weet u of de collectant en het doel betrouwbaar zijn

Collecteren voor het goede doel is in het coronajaar nauwelijks gebeurd. Maar in september 2021 gaat het weer van start. Een verandering die al gaande was maar door corona in een stroomversnelling is gekomen, is het pinnen voor de collecte. Maar hoe weet u of de collectant en het doel betrouwbaar zijn en uw geld goed terecht komt? Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten. 

CBF keurmerk

Om te beginnen moeten goede doelen die willen collecteren een keurmerk hebben en een vergunning aanvragen bij de gemeente. Dit keurmerk wordt verstrekt door het CBF, Toezichthouder Goede Doelen. Zij verstrekken een Erkenning. Om deze Erkenning te krijgen moet het doel aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Het stopt niet bij het verstekken van de Erkenning, want het doel wordt door het CBF jaarlijks gecontroleerd of ze nog steeds aan de norm voldoen. In het register goede doelen een overzicht van de doelen die een Erkenning hebben.  Hieronder een voorbeeld van hoe het keurmerk eruitziet.

 

CBF keurmerk

Vergunning en collecterooster

Om te mogen collecteren in een gemeente moet het goede doel een collectevergunning aanvragen. Verstrekking van deze vergunning gaat volgens een collecterooster: het landelijke en gemeentelijke. In het landelijke collecterooster staan de grote goede doelen voor heel Nederland voor een heel jaar. Wanneer de doelen zijn ingedeeld in het landelijke rooster, kunnen ze een vergunning aanvragen in de verschillende gemeentes.

In de roosters zijn ook vrije periodes. Hier kunnen kleinere goede doelen aanspraak op maken. Ook zij moeten om te collecteren een vergunning aanvragen, hoe klein het doel ook is. Op de website van het CBF staat het collecterooster. Hier kunt u ook de naam van uw gemeente invoeren en zien welke doelen u wanneer aan de deur kunt verwachten volgens het gemeentelijke collecterooster. Twijfelt u of er een vergunning is verstrekt, neem dan contact op met uw gemeente.

De collectant

De goede doelen kunnen niet zonder de trouwe collectanten die elk jaar weer langs de huizen gaan om geld in te zamelen. Maar hoe herkent u een collectant? Om te beginnen draagt hij of zij een legitimatiebewijs bij zich. Op dit bewijs staat de week en het jaar waarin gecollecteerd mag worden en de naam en de looproute van de collectant. Er staat ook een contactpersoon van het goede doel op. Het bewijs is voorzien van het logo van het goede doel en van het CBF en moet na de collecteweek worden ingeleverd. Veel collectanten hebben het tijdens het collecteren om hun nek hangen. Ziet u het niet, vraag er dan om.

Cash geld of pinnen

In steeds meer gevallen gaat collecteren met een nieuwe collectebus en de mogelijkheid om te pinnen. Contant geld geven mag, maar pinnen is voor u en voor de collectant veiliger. Ook de collectebus is voorzien van een het logo van het goede doel en het CBF keurmerk.

Pint u? Typ zelf het bedrag in dat u wilt doneren. Doet de collectant dit voor u, controleer het dan voor u betaalt. Geef in geen enkel geval de pinpas of -code af aan de collectant. Betaal het liefst contactloos. Moet u pinnen met een code, scherm dan het intoetsen van de code af. Hieronder een foto van hoe de collectebus met pinmogelijkheid eruitziet.

Collectebus

QR-code

Een nieuwe vorm van doneren is via een QR-code. Betalen op deze manier is door corona steeds normaler geworden. KWF gaat in 23 plaatsen langs de deuren met uitsluitend de mogelijkheid tot doneren via een QR-code. Scan de code en u doneert veilig en anoniem. Ook de collectanten die met de bus langskomen hebben op de bus een QR-code staan om te doneren. Naast KWF zullen ook andere doelen van deze manier van doneren gebruik maken.

Vertrouwt u het niet?

‘Aan de deur wordt niet gekocht’. Onthoud deze regel, want grote goede doelen verkopen geen spullen, zeker niet tijdens het collecteren. Mochten zij aan de deur komen om donateurs te werven, ook dan hebben ze hier een vergunning voor nodig. Wanneer zij mogen werven loopt ook volgens een wervingsrooster. Komt er toch iemand aan de deur om iets namens het goede doel te verkopen, vraag om een vergunning. Elk doel, al is het nog zo klein moet een vergunning hebben. En vertrouwt u de situatie niet, neem dan contact op met de gemeente of in een acuut geval bel 112.

Wilt u niet doneren aan de deur, dan kunt u altijd zelf geld overmaken naar het gewenste goede doel. Zij zullen u hoe dan ook dankbaar zijn voor uw donatie. Veel doelen kunnen niet zonder uw gift.

(Bron: CBF, Goededoelen.nl, Stichting Collecteplan, Meldpunt)

Geef een reactie