Vergelijk producten, kijk naar de kiloprijs

Besparen op de boodschappen? Let dan op de kiloprijs

De boodschappen zijn de afgelopen tijd fors duurder geworden. Dat voelen we allemaal in onze portemonnee. Om toch nog enigszins op de kleintjes te letten, is er een truc waardoor u in de supermarkt geld kunt besparen: let op de kiloprijs. We leggen uit hoe dat zit. 

Zijn aanbiedingen wel voordelig?

Met aanbiedingen en grootverpakkingen denkt u al snel een goede koop te doen. Aanbiedingen zijn alleen interessant als de prijs echt verschilt met de normale prijs. Grootverpakkingen zijn vaak grote misleiders. In veel gevallen is het product, omgerekend in stuks, duurder dan de losse verkoop. Daarom is het altijd goed om te kijken naar de kiloprijs, stuksprijs of prijs voor een liter als u een aankoop doet.

Huismerken in trek

Huismerken zijn steeds meer in opmars sinds de prijzen zijn gestegen. Volgens Minke van Kuijen, beter bekend als Gierige Gerda, zijn deze producten niet vaak in de aanbieding. “Als ze in de aanbieding zijn, kijk dan vooral bij dit soort producten naar het verschil met de normale prijs. Wanneer er korting wordt gegeven, is het vaak wel goedkoper”, aldus Van Kuijen tegen Nu.nl.

Kijk altijd naar de kiloprijs

Dan de kiloprijs, want het lijkt niet belangrijk, maar die prijs toont aan of iets echt voordelig is of niet. Deze prijs staat in de supermarkt op de schappen, naast de prijs voor het product per stuk. Het zal u verbazen hoe vaak u denkt een betaalbaar product te kopen, maar door de kiloprijzen te vergelijken vaak veel duurder uit bent.

U kunt de kiloprijs ook zelf berekenen. Neem voorgesneden sperziebonen. Die ligt voor 400 gram voor gemiddeld 2,60 euro in de schappen. Om dan te weten wat deze bonen per kilo kosten, kunt u de volgende berekening toepassen: 2,60 : 400 gram x 1000 gram =  6,50 euro (prijs per stuk, delen door gewicht, maal 1000). Ter vergelijk, wie voor losse bonen kiest, is nog geen 5 euro kwijt.

Laat u niet verleiden in de supermarkt

Boodschappen doen in de supermarkt is één grote verleiding. Dat wil zeggen, we worden vanaf het moment dat we binnenkomen tot we weer naar buiten gaan in de verleiding gebracht om precies dat te kopen wat we niet hadden bedacht. Van de indeling van de supermarkt tot de route die we lopen, er is allemaal over nagedacht. Dus maak een lijstje voor u de winkel ingaat en houd u hier aan. Let bij het aankopen van producten vanaf nu op de kiloprijs en controleer na het afrekenen altijd de kassabon. Dan kunt u aardig wat geld besparen.

(Bron: Nu.nl, Gierige Gerda, RTL Nieuws, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord