Koop eens wat vaker op de markt

Besparen op de boodschappen? Ga eens wat vaker naar de markt

Het leven is duur. De winkelwagen vullen in de supermarkt kan bijna niet meer voor een paar tientjes. En dat is al helemaal lastig als u daar verse groenten en fruit aan toevoegt. Wilt u geld besparen en gevarieerd eten? Ga dan eens wat vaker naar de markt. Dat kan u een hoop geld besparen.

Mensen met een laag inkomen moeten er nog altijd hard aan trekken om de eindjes aan elkaar te knopen. Een van de eerste dingen waar dan op bezuinigd wordt, zijn de boodschappen. Maar gezond en gevarieerd eten is belangrijk. Supermarkten afstruinen voor de beste en voordeligste koopjes, dat helpt. Maar er is nog een manier om voordelig een gezonde maaltijd op tafel te zetten: boodschappen doen op de markt.

Waarom boodschappen doen op de markt?

In veel gemeenten is wekelijks een versmarkt te vinden, in grote steden zelfs meerdere keren per week. Een markt waarop (dag)verse goederen worden verkocht. Denk hierbij aan een groenten, brood, vlees, vis, kaas en verse noten. De producten op de markt zijn doorgaans goedkoper, omdat de weg van de leverancier naar de consument korter is. Immers, alleen de marktkoopmannen zitten ertussen. Zij halen de dagverse goederen vaak ’s ochtends vers en verkopen het direct door.

Producten per stuk en niet per kilo

Naast deze korte lijn is er nog een voordeel, zeker voor wie alleen leeft of een klein huishouden heeft. Veel producten kunt u namelijk per stuk kopen. Dus niet, zoals in de supermarkt, per kilo, per pond of per verpakking. Maar 1 appel, 1 sinaasappel of een handje spruiten. Sommige groentekramen hebben zelfs geen probleem met het halveren van een heel product, vraag er gerust eens naar. Ook voor vlees, vis en kaas geldt: u kunt precies aangeven hoeveel u nodig heeft.

Bekijk de (week)aanbiedingen

Ook voor meer voordeel kunt u op de markt terecht. Want steeds meer marktkraamhouders hebben aanbiedingen. Zo heeft u juist voordeel als u wat groter in wilt kopen. Een kilo kip op de markt is al snel een paar euro goedkoper dan bij de slager, poelier of in de supermarkt. Sommige groentekramen zijn juist gespecialiseerd in stuntaanbiedingen. Het gaat vaak wel om groente en fruit dat niet heel lang houdbaar meer is, maar voor u kan het precies dat zijn wat u nodig heeft. Kijk wel goed of de groente of het fruit niet al rot is voordat u het koopt. Er zit in dit soort partijen een behoorlijke omloopsnelheid, waardoor ze gevoeliger zijn voor bederven.

Eet met de seizoenen mee

Nog een groot voordeel van de markt, ze verkopen er vaak voedingsmiddelen van het seizoen. Zeker bij de groentekraam is de groente van het seizoen het voordeligst geprijsd. Dat scheelt al snel een paar euro’s. Eet de aardbeien in de lente en zomer en laat de vele koolsoorten u smaken in de herfst en winter. Of neem de pompoen. Net als veel koolsoorten is die lang houdbaar en in de herfst volop verkrijgbaar. En u kunt er eindeloos mee variëren van stamppotten tot soep.

Ga langs de kramen aan het einde van de markt

Wie fors wil besparen en niet heel kritisch is in wat er op tafel komt te staan, moet aan het einde van de markt langs de kramen gaan. Dan worden de laatste producten vaak voor nog minder geld aangeboden. De producten zijn kwalitatief niet minder goed en de marktlieden willen ervan af. Zo heeft u voordelige producten en zijn zij blijven niet met voedingsmiddelen zitten.

Gebruik alles: voordelig en geen verspilling

Eenmaal thuis met al deze verse producten is het slim om een plan te maken welke producten u het eerst verwerkt. Maak als eerste de meest kwetsbare producten op, dus degene die het minst lang houdbaar zijn. Bewaar kliekjes en maak er samen met de overgebleven voedingsmiddelen nog een lekker gerecht van. Zo maakt u alles op wat u op de markt koopt: geen verspilling en u bent voordelig uit.

Tip: gaat u elke week naar dezelfde markt, dan leert u het aanbod kennen en weet u precies waar u het voordeligst uit bent.

(Bron: Margriet, ANBO, Porterenee, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  wampie says:

  Niet op onze markt hier, véél duurder dan de super

  patroeska says:

  dat de markt goedkoper is gaat niet meer op.
  ik moet met een weekbudget rondkomen, ging altijd naar de markt .
  doe nu tegenwoordig de boodschappen bij de lidll scheelt met de groente en fruit zeker.