Android

Veel Android-telefoons niet optimaal beveiligd

Veel mobiele telefoons met het Android-besturingsysteem zijn onvoldoende beveiligd. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Consumentenbond. De fabrikanten van de telefoons maken veiligheidsupdates niet tijdig beschikbaar, waardoor consumenten mogelijk veiligheidsrisico’s lopen.

Al half jaar geen updates

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 5 procent van de door de Consumentenbond geteste Android-telefoons beschikt over de meest recente updates. Updates zorgen er doorgaans voor dat een telefoon veiliger wordt, omdat eventuele ‘gaten’ in de software worden gedicht. Volgens de bond moeten de fabrikanten van de telefoons ervoor zorgen dat de updates sneller beschikbaar komen. Hun onderzoek wijst uit dat sommige merken al meer dan een half jaar geen nieuwe update hebben vrijgegeven.

Rechtszaak

De consumentenbond houdt zich al een tijdje bezig met de achterstallige updates van Android-toestellen. In 2016 beginnen zij een rechtszaak tegen het bekende telefoonmerk Samsung. Dit merk versterkt volgens de bond soms geen of zeer sporadisch beveiligingsupdates na aankoop van de telefoon. Hier wil de Consumentenbond verandering in brengen, maar zij verliezen de rechtszaak.

Google

Android is eigendom van zoekmachine Google. Het is een van de populairste besturingssystemen voor telefoons ter wereld. Een andere groter speler op dit gebied is iOS, het besturingssysteem dat gebruikt wordt op de iPhone van elektronicabedrijf Apple.

Heeft u een Android-telefoon?

(Bron: Consumentenbond, ANP, NOS)

Geef een reactie

Reactie

  1. MAX-Robert says:

    LG scoort als topmerk’ slecht; en dat terwijl het bedrijf zelf zo duidelijk aangeeft ‘regelmatig’ met updates te zullen komen (zie https://lgsecurity.lge.com/… , o.a. voor de L4). Dat is dus duidelijk slechts voor de schone schijn, om consumenten bewust te misleiden. Hulde voor zo’n ‘topmerk’!