Aantal nepmails enorm toegenomen

In de eerste 5 maanden van 2016 zijn er al meer meldingen binnen gekomen van valse e-mails dan in heel 2015 het geval was.

Explosieve stijging

Bij de Fraudehelpdesk zijn dit jaar tot nu toe 266.000 nep-e-mails ontvangen. Over heel 2015 was dat aantal 122.764. Het is niet duidelijk wat de explosieve stijging veroorzaakt. Een reden kan zijn dat de Fraudehelpdesk bekender is en dus meer mensen hun valse e-mails ernaar doorstuurt. Verder zijn er volgens de woordvoerder van de helpdesk gewoon heel veel valse mails in omloop om mensen geld of informatie afhandig te maken.

Golfbeweging

Nieuwe vormen van ‘phishing’ of oplichting heeft de fraudedesk niet gezien. Het gaat meestal in een golfbeweging. Dan weer worden er nep-berichten uit naam van het justitieel incassobureau (CJIB) gestuurd, dan weer uit naam van banken.

Aanrijding

Wel relatief nieuw zijn nepmails waarin gemeld wordt dat mensen betrokken zijn geweest bij een aanrijding en daarna zijn weggereden. “Sommige mails bevatten links naar een Facebookpagina (die vaak al is verwijderd) of de mail heeft een bijlage. Hierin zouden foto’s van de schade moeten zitten. De Fraudehelpdesk raadt u aan deze bijlagen niet te openen, want er kan kwaadaardige software (malware) op uw pc worden geïnstalleerd.”

(Bron: ANP) 

Geef een reactie