roltrap

500 roltrapongelukken per jaar, maakt u wel veilig gebruik van de roltrap?

Roltrappen zijn ideaal om moeiteloos van boven naar beneden te gaan in stations, ziekenhuizen of winkelcentra. Veel mensen stappen dan ook zonder na te denken op zo’n trap. Toch gebeuren er nog veel ongelukken op de roltrap. Daarom is het volgens de stichting Nederlands Instituut voor Lifttechniek (NIVL) goed om stil te staan bij veilig roltrapgebruik.

Week van de Veilige Roltrap

Naast een handig vervoersmiddel, is de roltrap over het algemeen ook heel veilig. Maar dan moet de rollende trap wel veilig worden gebruikt. Jaarlijks belanden er namelijk meer dan 500 mensen op de spoedeisende hulp door een roltrapongeluk. Om aandacht te vragen voor veilig roltrapgebruik, organiseert het NIVL –  met oog op de naderende feestmaand december waarin meer mensen gebruik maken van roltrappen – de Week van de Veilige Roltrap. Tijdens deze campagne komen zij met tips voor veilig roltrapgebruik.

Veiligheidstips

Het NIVL heeft 10 tips op een rij gezet waarmee u veilig gebruik kunt maken van de roltrap.

 1. Houd lange kleding weg bij trede en leuning.
  Losse veters, sjaals en jassen kunnen klem komen te zitten. Dit kan lichamelijk letsel tot gevolg hebben.
 1. Zet voeten niet tegen de zijkant.
  Door niet helemaal tegen de zijkant aan te gaan staan, verkleint u de kans op klemzitten en blijven haken.
 1. Houd het einde van de roltrap vrij.
  Loop direct door als u van de roltrap afstapt. Opstoppingen kunnen leiden tot valpartijen.
 1. Scootmobiel, rolstoel, rollator of fiets? Neem de lift.
  Grote voorwerpen met wielen staan niet stevig op de roltrap en vergroten de kans op vallen. “Even met de rollator op de roltrap lijkt misschien ongevaarlijk. Maar we willen senioren op het hart drukken om vooral de lift te pakken. Het kost misschien iets meer tijd, maar het is wel stukken veiliger”, zegt Koos van Lindenberg van het NIVL in berichtgeving op de campagnewebsite.
 1. Geen zware koffers of andere grote bagage op de roltrap.
  Met zware bagage raakt u uw evenwicht sneller kwijt en vallen op een roltrap kan leiden tot vervelende botbreuken, kneuzingen en wonden.
 1. Houd de leuningband vast.
  Stopt de roltrap ineens of stoot iemand u aan? Door de leuningband vast te houden staat u stevig.
 1. Houd uw aandacht erbij.
  Op een roltrap staat u meestal niet alleen. Door naar voren te kijken kunt u altijd reageren op situaties, zoals een vallende mederoltrapgebruiker.
 1. Hond mee? Draag hem even.
  De poot van uw hond tussen de roltrap? Dat is geen fijn idee. Draag uw hond daarom of neem de lift.
 1. Laat uw (klein)kinderen niet spelen in de buurt van een roltrap.
  Voor kinderen lijkt een roltrap een leuk speeltoestel, maar het kan erg gevaarlijk zijn. Laat een kind daarom nooit alleen op de roltrap staan.
 1. Ongeluk of storing? Druk op de stopknop.
  De stopknop vindt u boven- en onderaan de roltrap.

Niet meegenomen in de tips van het NIVL, maar wel goed om te weten is dat u voorzichtig moet zijn met het lopen op een bewegende roltrap. Doordat de trap beweegt, kunt u uw evenwicht sneller verliezen en vallen. Het veiligst is daarom om stil te staan aan de rechterkant van de roltrap. Zo kunnen mensen die wel over de roltrap lopen, u links passeren zonder dat er opstoppingen ontstaan.

Bekijk de instructievideo

Wilt u de roltraptips liever bekijken? Dat kan. Stichting NIVL heeft ook deze instructievideo gemaakt. Na het kijken rolt u moeiteloos én veilig omhoog of omlaag van de roltrap tijdens het doen van uw kerstaankopen.

 

(Bron: Roltrapveilig.nl, ANP)

Geef een antwoord