Duur 02:52
Gepubliceerd op 13 januari 2016

Deel 1: Voorbereiding

Een goede voorbereiding maakt zwemmen nog leuker. In de eerste aflevering van Zwemtips van Inge krijgt u een aantal handige tips over hoe u goed voorbereid aan de slag kunt gaan.

Sommige ouderen hebben watervrees of een negatieve ervaring met zwemmen. Door te laten zien dat zwemmen ook heel plezierig kan zijn, willen we de drempel voor u verlagen en de eventuele angst voor het zwemmen wegnemen.

Een aantal handige tips:

 • Ga samen naar het zwembad, vraag uw partner of zoek een leuke vriend of vriendin die met u mee wil. Reis samen naar het zwembad en ga samen aan de slag. Zwemmen met leeftijdsgenoten verbreedt u sociale contacten, verhoogt het plezier en is goed voor uw (geestelijke) gezondheid.
 • Het kan best een gedoe zijn, om u in een klein hokje om te moeten kleden. U kunt ervoor kiezen om thuis alvast uw badkleding aan te trekken of om u om te kleden in één van de grote kleedlokalen die in ieder zwembad aanwezig zijn.
 • Duik bij aanvang niet direct het water in, maar maak eerst de polsen nat zodat het lichaam kan wennen aan de overgang van temperatuur. Betreed het water rustig via een trappetje.
 • Zwem eerst een aantal banen in, voordat u specifiek aan uw techniek gaat werken. Een goede warming-up is belangrijk.
 • Zwemmen is goed voor u, bovendien zijn de bewegingen makkelijk aan te passen bij eventuele klachten. Het is altijd belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren en niet door te zwemmen bij pijn. Heeft u ergens last van? Ga dan op zoek naar alternatieven binnen de zwemtechniek zelf of probeer een andere zwemslag.
 • Voor het verbeteren van uw zwemtechniek heeft u deskundige instructies nodig. Vraag om een trainer of instructeur voor tips of kijk voor een cursus of lesaanbod bij een vereniging in de buurt of houdt de website Mijn Zwemcoach in de gaten voor nieuwe cursussen of schema’s.
 • Begin met baantjes zwemmen, voordat u in het bubbelbad of de sauna gaat!

Meer zwemtips van Inge:

Zwemtips van Inge – Schoolslag
Zwemtips van Inge – Borstcrawl
Zwemtips van Inge – Rugcrawl
Zwemtips van Inge – Oefeningen

Geef een antwoord

Reactie

 1. adejager says:

  Leuke en nuttige zwemtips van Inge de Bruin . Eèn heel negatief punt… advies om de polsen nat te maken voordat je het water in gaat, in plaats van te vertellen, dat je verplicht bent om te douchen i.v.m de hygiène.
  Ik erger me altijd weer, als men ongedoucht het zwembad in duikt.

Bekijk ook

Meer