Duur 05:10
Gepubliceerd op 30 maart 2016

Deel 10: Benut uw IQ

Aan het IQ-getal wordt een te grote waarde gehecht. Het getal is een momentopname.
Als u intelligentie beschouwt als een soort gereedschapskist, waar allemaal tangetjes en hamers in zitten, bepalen de kwaliteit en hoeveelheid van die tangetjes en hamers wat uw intelligentie is.

U kunt een heel mooie gereedschapskist hebben en toch niet in staat zijn om een schilderij aan de muur te hangen. U moet namelijk ook in staat zijn om uw eigen gedrag te sturen, waardoor u gebruik kunt maken van die gereedschapskist. Daarvoor zijn metacognitieve vaardigheden van belang: vaardigheden waarmee u uw eigen gedrag stuurt, organiseert en controleert. Die zijn belangrijker dan intelligentie.

Hoe kunt u ze trainen?

Dat leert u niet op een namiddag. Daarvoor moet u echt oefenen. Vergelijk het met autorijden; het aanleren van een vaardigheid kost tijd.
Het belangrijkste: realiseer u dat u niet zomaar moet doorgaan met handelen, maar dat u af en toe aan de teugels moet trekken, na moet denken, moet stoppen.

Voordat u begint aan een taak, moet u goed nadenken over wat u nou eigenlijk moet doen. Uzelf een doel stellen en een plan bedenken. Houd goed in de gaten of u het nog begrijpt als u bezig bent met de taak en of u nog steeds progressie boekt.

Als u klaar bent met de taak, moet u terugkijken of u uw doel hebt bereikt. Dit kunt u doen door uzelf een spiegel voor te houden. Begrijp ik wat ik gedaan heb? Ook is het goed om de conclusies op een rij zetten.

Als u dat oefent, gaat het in eerste instantie een beetje stroef, net als met autorijden. Maar naarmate u meer oefent, wordt het een vanzelfsprekend onderdeel van uw functioneren en dan gaat het u helpen om beter gebruik te maken van uw intelligentie.

U heeft nu de cursus afgerond. Als u wilt kunt u nu een certificaat downloaden als bewijs van deelname aan deze cursus. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Reactie

    GJGRH says:

    De cursus Uw brein verbeteren vond ik heel leerzaam. Ik wil eigenlijk zeggen dat ik veel dingen wel wist. Maar ik werd door deze cursus weer even met de neus op de feiten gedrukt. En nieuwe weetjes opgedaan. Ik heb tips opgeschreven en die hang ik bij mijn laptop. Zo kan ik ze regelmatig even over lezen. Dit is de eerste cursus die ik volgde in de korte tijd (paar weken) dat ik (51 jaar) lid ben. Maar zeker niet mijn laatste cursus

Bekijk ook

Meer