Duur 04:50
Gepubliceerd op 13 mei 2016

Deel 9: Samenspelen

Hoe leuk zou het zijn als u samen met een vriend of vriendin ukulele kunt spelen? Samen maakt u nog mooiere muziek dan alleen. Het is niet moeilijker om samen te spelen, eigenlijk stimuleert u elkaar alleen maar. Belangrijk is dat u met elkaar goed in de maat blijft en dat u leert luisteren naar het geluid en de muziek die u samen maakt.

Voor u begint: stemmen en aftellen

Stem altijd van te voren de instrumenten goed op elkaar af. En als u gaat beginnen, vergeet dan niet af te tellen. Door af te tellen, heeft u precies dezelfde maat te pakken en speelt u in hetzelfde tempo.

Jambalaya

Het liedje dat u nu gaat leren spelen is een bekende, Jambalaya. Voor dit nummer gebruikt u akkoorden die u al kent. Bij dit liedje zijn stiltes ook belangrijk, want door gebruik te maken van stiltes ontstaat er veel dynamiek. U kunt de tekst met de akkoorden hier downloaden.

De akkoorden

  • Middelvinger (middelvinger tweede vakje bovenste snaar)
  • Wijsvinger erbij (wijsvinger eerste vakje een na onderste snaar).
  • Ringvinger  (ringvinger derde vakje onderste snaar)

Blijf dit herhalen in elk akkoord 2 maten, 8 tellen.

Dynamiek

De een kan vooral de accenten op de 1 en de 3 leggen en de ander kan dan de accenten op de 2 en de 4 leggen. Hierdoor krijgt u een leuk samenspel.

Tip: varieer met hoogte en volume

Als u met een ander speelt, ga dan op verschillende hoogte spelen. Als de een harder speelt dan de ander geeft dit een heel mooi effect. En als u ook nog eens goed kunt zingen, zing dan op verschillende hoogte, dit geeft een heel mooi geluid.

U heeft nu gezien hoe u met dezelfde akkoorden als bij ‘3 moons’ een heel ander liedje kunt spelen. In het volgende deel gaan we echt creatief worden: dan gaan we componeren! Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer