Duur 04:15
Gepubliceerd op 13 mei 2016

Deel 3: Slagjes en vasthouden

Een ukulele is niet zwaar, maar om er goed op te kunnen spelen is de juiste houding belangrijk. Zo kunt u de beste slagjes maken.

Rechtshandig:

Als rechtshandige houdt u de hals met uw linkerhand vast, met uw vingers over de snaren. De andere kant van de ukulele drukt u licht tegen uw lichaam aan. Doe dit niet te hard, anders dempt u het achterblad en dan kan er geen toon geproduceerd worden. Uw handen komen halverwege de klankkast uit.

Linkshandig:

Als linkshandige houdt u de hals met uw rechterhand vast, met uw vingers over de snaren. U moet uw ukulele dan wel in spiegelbeeld stemmen, of de snaren omdraaien.

De juiste slag

Beweeg uw slaghand als een klokje heen en weer, op de helft van de snaren. Let er op dat u dat in uw hoofd mee telt, als u strak kan strummen kunt u pas goed muziek maken.

Vingers

Om goede slagjes te maken kunt u verschillende vingers gebruiken. U kunt met uw duim de snaren aanslaan. Maar u kunt ook gebruik maken van uw wijsvinger. Met de bovenkant van de nagel slaat u naar beneden en met het ‘vlees’ van uw vingertop weer omhoog. Dit is een hele goede basis, omdat u zo heel goed harde en zachte slagen kan maken.

Plectrum

U kunt uw ukulele ook bespelen met een plectrum. Heeft u geen plectrum in de buurt? Maak er zelf een van karton. Scheur een stukje karton van een schoenendoos en vouw hem dubbel. Zo heeft u een zelf gemaakte plectrum!

Tip: schud uw handen los

Kunt u de slag niet goed te pakken krijgen? Doe dan deze oefening: maak dezelfde beweging met uw handen die u maakt als u uw handen wil drogen zonder handdoek of blower. Schud uw vingers en pols los, hierdoor gaan ze ontspannen en gaat het ongetwijfeld een stuk makkelijker.

Of u nu links- of rechtshandig bent, iedereen kan ukulele spelen. En vergeet niet om een plectrum te maken? Dat kan in het volgende deel goed van pas komen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer